Günün Videosu

​Kriz yaşamadığımız bir Bulgaristan kaldı derken...

Cumhuriyet Gazetesi yazarı Ceyda Karan Bulgaristan ile yaşanan krizi köşesine taşıdı.
Ceyda Karan köşesinde sorunsuz tek komşumuz Bulgaristan ilede kriz yaşayarak  ‘komşularla sırf sorun’ haline nasıl gelindiğini anlattı.

İşte Karan'ın yazısından bir bölüm;

Artık salt retorik olarak değil, kelimenin tam manasıyla ‘komşularla sırf sorun’ diyebilecek hale geldik! Ankara’daki siyasi heyet, dengeli ilişkiler kurabildiği son komşumuz Bulgaristan’da da “ortalığı karıştırmayı” başardı. Aylardır Türk diyasporası üzerinden yürütülen politikalar, Türkleri bir kez daha bölüyor. Sofya ile diplomatların karşılıklı ‘istenmeyen adam’ ilan edilmesine varıldı. 
Peki neden? Ne oldu? 
Havuz medyasının saldırgan retoriği, komşumuzla ilişkileri tehlikeye atan adap ve üslubu da, “Ankara soslu Bulgaristan dramasında” niyetleri örtmekte. Ve kriz Rus uçağının kasımda düşürülmesinden çok önceye dayanıyor. Anlatalım…

***

Öncelikle belirtmeli, Bulgaristan’da merkez sağcı Başbakan Boiko Borisov’un Türkiye ile ilişkileri bozmakta çıkarı da, niyeti de yok. 275 km’lik sınırda sığınmacı krizi var. Üstelik Ankara’dan “sınırı açma tehditlerini” işitiyorlar. Lakin Sofya’nın AB ve NATO üyesi olsa da Rusya ile dengeyi tutturmasını doğal karşılamalı. Yıllarca aynı sistemi paylaştılar. Doğalgazda Rusya’ya işbirliğine bakıyorlar. Moskova ile 2014’te Ukrayna kriziyle Güney Akım projesi dondurulmuşken ekonomik işbirliği komitesi yeniden toplandı. Bizden kaçan Rus turistlere vize kolaylığı getiriyorlar.


YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ...

    :

    :

    :

    :

    "​Kriz yaşamadığımız bir Bulgaristan kaldı derken..." hakkında Tweetler

    DİĞER MEDYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete