CHP Grubu, yüksek yargıyı yeniden yapılandıran tasarıyı tartışmak üzere dün basına kapalı olarak olağanüstü toplantı yaptı.
Edinilen bilgiye göre toplantıda, 23 milletvekili söz aldı. Dursun Çiçek, İlhan Cihaner ve Ömer Süha Aldan’ın da içinde bulunduğu bazı milletvekilleri, CHP’nin yargı paketiyle ilgili tutumunu belirlerken ve konuyu Anayasa Mahkemesi’ne götürme konusunda dikkatli davranması gerektiğini, ‘Cemaat’le partiyi yan yana gösteren’ bir algı yaratılması konusunda kaygılarını iletti.
'GÜLEN CEMAATİ YARGIDAN TEMİZLENMELİ'
Dursun Çiçek, "Gülen Cemaati’nin yargıdan tamamen temizlenmesi" gerektiğini söyledi. Bazı milletvekilleri ise hem Cemaat’in hem de AKP’nin yargıya müdahale ettiğini, bu müdahaleye açık olan hâkim ve savcıların görevden el çektirilmesi gerektiğini savundular.
Çanakkale Milletvekili Muharrem Erkek, “AKP, yargıyı cemaatten temizlerken kendisine bağlamak istiyor. Biz ne Cemaat ne de Saray’dan talimat alan yargı istiyoruz” diye konuştu.
ASKERE YETKİ TARTIŞMASI
Toplantıda Genel Kurul gündemine görüşülen ve askere geniş operasyon yetkileri tanıyan TSK Personeli Kanun Tasarısı’yla ilgili CHP’nin tutumu da tartışıldı.
İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve İlhan Cihaner yasaya destek verilmesine karşı çıkarken, Dursun Çiçek düzenlemeleri savundu. Tanrıkulu, askere sıkıyönetim dönemlerinde dahi olmayan olağanüstü yetkiler verildiğini belirterek, “Bunun geçmişte çok acı örnekleri var. Askerin yetkileri, darbe dönemlerindeki kadar genişletiliyor. Bunun MİT elemanlarını koruyan düzenlemeden farkı yok” dedi.
CHP’li Çiçek ise “Şunu bilmemiz gerekir ki bu ordu, milli ordu. Geçmişte yaşanan olumsuz olaylar gerekçesiyle bu tasarıya karşı çıkmak doğru değil. Günümüzde bu tür olayların yaşanmaz” görüşünü savundu.
Milletvekillerine anayasa ihlallerine karşı hukukun yanında yer almaları gerektiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları söyledi:
GEÇİT VERMEYİN
“Kulaklarınızı ‘Efendim bunlar Cemaat yandaşı’ eleştirilerine kapatın. AKP medyası bizi bu yasaya karşı tavrımızı bahane ederek Cemaatçi göstermek istiyor. Asıl kendilerinin ilişkisi var. 17 Aralık’ta yolsuzlukları, hırsızlıklar ortaya dökülmese el ele kol kola olmaya devam edeceklerdi. Bu düzenleme ile yargıyı tamamen siyasi saiklerle dizayn etmek istiyorlar. Bu son derece tehlikelidir. Biz bu yargı paketine Cemaat’i savunmak için değil, hukuk ilkelerine ve anayasaya aykırı olduğu için hayır diyoruz. Unutmayın Cemaat’in imamlarından talimatlar alarak karar veren hâkim ve savcılar varsa, Saray’dan da talimat alan hâkim ve savcılar var. Biz ikisine de karşıyız. Hukuksuzluğa geçit vermeyeceğiz.”
Kaynak: Hürriyet Gazetesi - Rıfat Başaran