Düzen getirdiği varsayılan Passolig sistemi seyirciyi tribünden soğuttu.
Mahmut Özgener döneminde, “tribün terörünü bitireceği” iddiasıyla gündeme getirilip yasa dayatması ile uygulamaya konulan elektronik bilet sistemi Passolig, futbol seyircisini tribünden soğuttu. Stat içindeki kargaşa belli ölçüde sona erse de, futbolun asıl unsuru seyirci, artık maçları çıplak gözle değil de TV’den izlemeye başladı.
Passolig sistemine dayatılana kadar en sıradan maçları bile yüzde 80 doluluk oranı ile oynayan F.Bahçe, sadece derbilerde stat kapasitesi oranında satış gerçekleştirirken Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor da aynı sorunu yaşadı. 4 büyüklerden sonra en fazla seyirci potansiyeline sahip Eskişehirspor, neredeyse seyircisinin yüzde 70’ini kaybetti. Gençlerbirliği, Kasımpaşa, Başakşehir gibi takımlar da dolu tribünlere hasret kaldı.
SARACOĞLU-TT ARENA BOŞ
2015-2016 sezonunun ilk yarısında, İstanbul’un 2 modern stadı Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi ile TT Arena’da, bir kez bile kapalı gişe maç oynanmadı.
Passolige geçilmeden önce, hemen her maçta stadı dolduran iki ekipten Fenerbahçe, bu yıl sadece G.Saray derbisinde 40 binli rakamları (45 bin 70) yakalarken, Konya maçı 23, Akhisar maçı 29 bin, konuk seyircinin geldiği Eskişehir ve Antalya maçları da 30 bin seyirci topladı.
Ulaşım sıkıntısı gidirilen TT Arena Stadı’nda da Passolig uygulaması sonrası dolu tribün beklentisi hiç gerçekleşmedi. Sadece geçen yıl, elektronik bilet uygulamasının olmadığı Şampiyonlar Ligi maçlarında izdiham yaşanırken, bu yılki maçlarda G.Saray 30 bin sayısını göremedi. Osmanlı maçı 25, Mersin maçı 21, G.Antep maçı 20, G.Birliği maçı 22, Eskişehir maçı da 21 bin seyirci önünde oynanabildi.
ESKİŞEHİR'İ BİTİRDİ, GENÇLERBİRLİĞİNİ TÜKETTİ
Passolig uygulamasının asıl zarar verdiği kulüp ise Eskişehirspor oldu. Kağıt bilet ve isteğe bağlı kombine kart döneminde, “Bando Es-Es” grubu ile tüm Türkiye’nin beğenisini kazanan Eskişehirspor, son 2 yıldır bomboş tribünlere oynuyor. 2013- 14 sezonunda F.Bahçe maçında 18 bin, diğer maçlarda da yaklaşık 14- 15 bin seyirciye oynayan Kırmızı - Siyahlı ekip, Passolig’in ilk uygulamaya geçtiği sezon taraftar gücünün yarısını bu sezon da yüzde 70’ini kaybetti. Seyirci gücü olmayınca da Es-Es, ligin dibine demir attı. Eskişehir gibi, başkentin taraftar gücü olan camiası G.Birliği de, boş tribünlerin abonesi oldu. Sadece Beşiktaş maçında 7 bin seyirci toplayan Al-Kara’lılar, Rize maçını 1.500, Kasımpaşa maçını 1.309, Mersin maçını 1.258, Osmanlı derbisi de 2 bin 558 seyirciye oynadı.
KARABORSA ARTIK LEGAL
Karaborsayı bitirecek sistem denilerek TBMM’den geçmesi sağlanan elektronik bilet sistemi, fahiş fiyatla bilet transferini de bir anlamda legalleştirdi. Sezon başında özellikle 3 büyüklerden kombine bilet alanlar, Twitter başta olmak üzere, sosyal medya üzerinden derbi maçlarda bu biletleri 7-8 misline satmaya başladılar. Hatta, futbol dünyasında ‘karaborsa pazarı’ olarak bilinen bir internet sitesi bile kurulurken, mali polis, ‘bireysel satış’ gerekçesi ile karaborsaya engel olamıyor.
‘Olay bitti’nin perde arkası Elektronik bilet sisteminin, Türk futbolundaki tribün terörünü bitirdiği idddiaları ise gerçeği yansıtmıyor. Dönemin bir politikacısının, “Şu mektepler olmasa maarifi ne güzel idare ederdim” sözünde olduğu gibi tribünlerin önemli ölçüde ‘hafiflemesi olayları azaltan ilk unsur. Yine, 6222 sayısı yasanın kabulu sonrası, tribünlere getirilen dijital kamera ve fazla sayıda güvenlik görevlisi uygulaması, olayların önüne geçen asıl uygulamalar olarak dikkat çekiyor.
BANKA BÜYÜDÜ FUTBOL KÜÇÜLDÜ
Dönemin Başbakanı, şimdiki Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın isteği doğrultusunda elektronik bilet işine giren Çalık Grup yatırımı olan Aktifbank, futbola neredeyse 500 milyon TL gibi önemli bir kaynak yaratmasına karşın, kendi değerini de 3’e katladı. Dün itibarıyla, 1 milyon 600 bin kişi söz konusu bankanın ‘hesap cüzdanı’ veya ‘kredi kartı’ alırken, Süper Lig’de Passolig kart sayısı rekoru 320 binle G.Saray’da. 317 bin kartla F.Bahçe ikinci, 217 bin kartla Beşiktaş ise üçüncü sırada yer aldı. En az Passolig karta sahip takım ise 7 bin 298 ile Kasımpaşa. Konyaspor 84, Trabzon da 81 bin kartla üst grubu zorluyor.
AYM GÖRÜŞECEK
‘Bindirilmiş kıta’ pozisyonundaki taraftar grupları hariç, özgür seyircilerin ortak sesi olan Taraftar Hakları Derneği’nin elektronik bilet uygulamasına olan tepkisinin hukuk süreci bugün de sürecek. Anayasa Mahkemesi, elektronik biletin, kişisel hakların engellenmesi ve kimlik bilgilerinin ortada dolaşmasına ilişkin itirazları inceleyip karara varacak. Derneğin avukatlarının güvencesi ise, “Taraftarın özgürce maça gitme hakkı elinden alındığı” yolundaki saptama. Aynı derneğin tüketici mahkemesine açtığı dava ise 9 Aralık’ta görüşülecek.
Kaynak: Arif Kızılyalın | Cumhuriyet