Soma Katliamı davası sürerken, katliamın yaşandığı bölgede faaliyet gösteren İmbat Madencilik’te onlarca işçi işten çıkarıldı. İşçiler maden sahasında direnişe başladı
Soma Katliamı davası devam ederken, katliamın yaşandığı Eynez bölgesinde faaliyet gösteren İmbat Madencilik, onlarca işçinin işine son verdi. DİSK Dev Maden-Sen iki günde 45 işçiye çıkış verildiğini, üç işçinin işe geri alındığını duyururken; firmadan yapılan açıklamada ise 29 işçinin işten atıldığı ifade edildi. işçiler direnişe geçti.
6 bin 500 işçinin çalıştığı firmada işçiler, işten çıkarıldıklarını, perşembe akşamı vardiyadan çıktıklarında kapıdaki görevlilerden öğrendi. Bazı işçiler de giriş kartlarının okunmadığını, bu şekilde durumdan haberdar olduklarını söyledi. Kendilerine hiçbir sebep gösterilmediğini belirten işçiler, işlerini geri istediklerini, bunun için direneceklerini duyurdu.
‘DİRENCEĞİZ'
Gazetemize konuşan işçilerden Öncü Çetin, 13 yıldır İmbat’ta çalıştığını belirterek, “Vardiya çıkışında yevmiye kartımı kullanamadım. Vardiya görevlileri ve T. Maden-İş yöneticileri bana işten çıkarıldığımı söylediler. Ellerindeki liste bir hayli uzundu. Neden işten çıkarıldığımızı öğrenmek için sabah işyerine geldik. Hiçbir şey söylemediler. Biz de direnişe başladık. Vardiyaya gelen arkadaşlarımız da destek veriyor. İşe geri alınmamızı ve başka kimsenin de işten atılmamasını talep ediyoruz” dedi.
DİSK Dev Maden-Sen Soma Örgütlenme Temsilcisi Etem Akdoğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, “Şu an 45 işçi arkadaşımıza çıkış vermişler. İşten çıkarılan 3 arkadaşımız işe geri dönüş yaptı, diğer arkadaşlar için görüşmelerimiz devam ediyor” dedi. Türkiye Maden-İş Sendikası Ege Bölgesi Şube Başkanı Recep Satır ise işten çıkarılanların ‘iş devamı düzgün olmayan işçiler’ olduğunu iddia etti. Satır, “Bize bu işçilerin bütün sosyal haklarını alacakları bilgisi de verildi” dedi.
‘İZİN VERİLEMEZ'
Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ise “Avukat arkadaşlarımız orada olacak, ama kitlesel bir işten çıkarma görüntüsü var. Artarak da süreceği gözüküyor. Buna izin vermek mümkün değil. Daha fazla kâr, daha az iş güvenliği veya işçi çıkararak sağlanmaz” diye konuştu.
İMBAT'TAN AÇIKLAMA
İmbat Madencilik’in avukatı Müslüm Sert, yazılı açıklamasında, devamsızlık nedeniyle 29 personelin ilişiğinin kesildiğini öne sürdü. Sert, şu ifadeleri kullandı: “İşçilerin sık sık devamsızlık yapmaları; işin sürekliliği, iş disiplini ve iş güvenliği açısından olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Bu kapsamda, sık sık devamsızlık yaparak iş güvenliği kurallarını ihlal eden 29 personel ile şirketin ilişiği kesilmiştir. Söz konusu fesihler bu mahiyette devam edecek olup…”
"İŞ GÜVENLİĞİ İKİNCİ PLANLDAYDI"
Soma davasının dünkü duruşmasında tanık olarak dinlenen işçilerden Abdülhakim Bilen, ocakta son zamanlarda kömür üretiminin artması amacıyla iş güvenliği ve emniyetin ikinci plana atıldığını söyledi. Bilen, bazı insan nakil bantlarının kömür bandına çevrildiğini, insan taşınırken bantların hızının düşürülmediğini anlattı. Müfettişlerin geleceğini 15-20 gün önceden bildiklerini belirten Bilen, “Gidecekleri güzergâhlar belliydi. Oralara yangına dayanıklı telefonlar takılırdı, değiştirilemeyen ev tipi telefonlar ise kamufle edilirdi. Ocakta kullanılan kablo ve telefonlar yangına dayanıklı değildi. Taşeronlar, ekip başçavuşları ve çavuşları ekibine baskı yapardı, fazla üretim için” dedi. Olay günü telefonların çalışmadığını aktaran Bilen, “Uyumlu telefonlar getirilseydi böyle olmazdı” diye konuştu. Murat Demircan ise gaz maskesinin hiç bakım için alınmadığını ifade etti.
Kaynak: Gülsen Candemir | BirGün