Ayam Cemane cinsi tavuklar, ortalama 3 bin dolardan satılıyor.
Türkiye’de sayıları az olan “Ayam Cemani“ cinsi tavukların fiyatları dudak uçuklatıyor. Fiyatları 3 bin dolar civarında olan tavukları Türkiye’de sadece iki kişinin ürettiği ortaya çıktı. Nevşehir’de süs tavuk üreticisi Serkan Oduncu’nun çiftliğini çok sayıda “Ayam Cemani” cins tavuklar süslüyor. Hobi olsun diye bu işe giren Oduncu şimdi Nevşehir’de tavuk yetiştirme çiftliğini kurmuş. Yaklaşık 10 bin liralık tavukları besleyen Oduncu, bu tavukların Türkiye’ye gelişinin öykülerini de tüm detaylarıyla anlattı.
24 AYRI CİNS TAVUK VAR
Nevşehir’deki Oduncu Çiftliği’nde 24 cins tavuk beslediğini söyleyen Oduncu, bu mesleğe hobi olsun diye girdiğini söyledi. Oduncu, “İlk zamanlar keklik, bıldırcı, ve bir iki farkli tavuk cinsi besleyerek bu işe başladım. Daha sonra Turkiye’de sosyal medya uzerinden bu sektorun tahminlerimden daha buyuk oldugunu farkettim. Bu işle ugraşan bir cok sus tavuğu üreticilerinin “En iyi tavuğu ben yetiştiririm” gibi farklı iddialara girdiğini gördüm. Zaten süs tavukları eğlencesini bu kadar degerli ve ozel kilan da bu yarıştı. Yurtdışında bir yakınım yaşıyordu. Ben de bu yarışın içerisine girmeye karar verdim. Tabi bu yarışa başlamadan önce çiftliği büyüttüm. Bin 250 metrekaelik bir alana 36 ayri kümes kurdum” dedi.
ENDONEZYA’DAN HOLLANDA’YA UZANAN BİR HİKAYE
Serkan Oduncu, cep yakan bu tavuk ırkının oluşumunu ise şöyle anlattı “Yıllar once Hollandalı, Hollanda hhükümeti tarafından Endonezya’ya tavuk çiftliği kursun diye gönderiliyor. Bu kişi Endonezya’daki görevini tamamladıktan sonra 10 tane yumurtayı uçakla ülkesine götürüyor. Daha sonra bunları kuluçka makinesi koymuş. Bu yumurtalardan 2’si tavuk birisinden de horoz çıkmış. Şu anda Avrupa’da sayıları çok az olan bu cins tavukların ortaya çıkmasında Hollandalı Jan Steverink’in payı bulunuyor. Endonezya’da tavuğa “Ayam” deniliyor. Yüzyıllar önce Endonezya’nın Jawa ve Sumatra bolgelerinde ilk defa ortaya cikiyor. Bu cins tavuklar Endonezya’da “Karanlığa geçiş” ya da “Karanlığın gücü” temaları ile bu hayvanlarin ozel kılınmasını sağlıyordu. Bölge insanı bu hayvanları adak hayvanı olarak kullandıkları için fiyatları bir anda artmaya başlamış. Evlenecek olanlar, yeni ev sahipleri, cocuğu olan insanlar ya da cocuk sahibi olmak isteyen kişiler bu tavuğu adak olarak kesiyorlarmış. Ayrıca kutsal güçleri olduğuna inanıldığı için de bazı hastalıklara bu tavukların iyi geldiğine ininılıyormuş. Işte bu tavukların ortaya çıkış hikayesi böyle”
AMERİKA’DA 3-5 BİN DOLARA SATILIYOR
“Amerika’da bir vatandaş çiftlik kuruyor ve 100 dolar kaporayla satış yapıyor. Ayam Cemani cinsi tavukların fiyatı 3-5 bin dolar arasında. Endonezya’dan 10 adet döllenmiş yumurtanın avrupaya satılış fiyatı ise 695 dolar civarında. Tabi bu yumurtaların hepsinde tavuk çıkacağının bir garantisi yok. “
TÜRKİYE’DE FİYATLAR DEĞİŞİYOR
Türkiye’de bu cins tavuklara sahip olan iki veya üç kişi bulunuyor. Şu anda çok yok ama sosyal paylaşım sitelerinde gördüğümüz üzere çok fazla ilgi var. Bu tavuklara sahip olmak isteyen yüzlerce meraklı sosyal paylaşım siteleri üzerinden bizi mesaj bombardımanına tutuyorlar. Türkiye’de hobi olsun diye başladığm bu işte fiyat dengeleri de farklı olarak karşıma çıkıyor. Dieğer üreticiler farklı fyat politikaları uyguluyorlar. Onun için Türkiye’deki fiyatlari hakkında bilgi vermek istemiyorum ama ucuz olmadıklarını söyleyebilirim. İklim sıkıntısı çekmeyen Cemaniler heryerde rahatlıkla yaşayabiliyorlar. Yaklaşık iki yıldır üretmeye çalışıyorum. Şu anda yeterince bir sayıya ulaştım. 2016 senesinden itibaren diğer süs tavuk üreticisi arkadaşlarımıza yardımcı olacağım. Oduncu Park Nevşehir’de süs tavukları Ayam Cemani cinsinden başka değişik ırk tavukları da besliyoruz. Fransızların en lezzetli tavuk eti olduğuna inandıkları “Bresse” cinsi tavukları da var. “