Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Süloğlu ilçesinin Şafak Mahallesi’nin sakinleri tarafından mahalleye davet edildi. Şallı, mahalleye gittiğinde Roman vatandaşların yaşadığı zorluklarla ilgili gözlemlerini paylaştı.
Edirne Roman Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Süloğlu ilçesinin Şafak Mahallesi’nin sakinleri tarafından mahalleye davet edildi. Şallı, mahalleye gittiğinde Roman vatandaşların yaşadığı zorluklarla ilgili gözlemlerini paylaştı.
Odatv'nin haberine göre, kendisini Özlem Kıldiş adlı vatandaşın oradaki ‘gerçeklere’ tanık olması açısından evine davet ettiğini anlatan Şallı yaşadıklarını şöyle anlattı:
“Yaşlı bir amcanın ricasıyla Süloğlu ilçesi Şafak mahallesine davet edildim. ‘Bizlere burada kimse sahip çıkmıyor bizim halimizden sen anlarsın gel perişanlığımızı gör ‘ dediler. Mahalle girişinde beni kadınlar ve çocuklar karşıladı. Etrafa bakındıktan sonra gece kondu bir yaşam ve tapuları olmayan bir mahalle olduğu anlaşılıyordu. Alt yapı olmayıp kanalizasyon artıkları ortada çocuklar içinde oynuyordu. Özlem Kıldiş, isimli bir bayan beni evine götürdü. Durum içler acısıydı. Acısını benimle paylaşıp ‘Üç çocuğumun birini devlet elimden aldı bakamıyorum diye. Diğer ikisini de almak istedi. Karşı çıktım. Çocuklarımı elimden alırlarsa ben yaşayamam’ diyordu.
“SEÇİM ZAMANINDA VERİLEN SÖZLER TUTULMADI”
Bir araya gelen Roman kadınlar ‘Seçim zamanında bize verilen sözler yerine getirilmedi. Buraya kanalizasyon yapılacaktı. Seçim bitti. Unutulduk gitti.’ diye sitem ettiler. Çocukların durumunu sordum. Çoğu okulu bırakmış, küçük çocuklar anneleri ile hurda veya mantar toplamaya gittiklerini anlattılar. Başka bir kadında evine iki aydır uğraştığı halde elektrik bağlatamadığını küçük kızının mum ışığında ders çalıştığını anlattı. Süloğlu ilçesinin şafak mahallesinde yaşanan bu olumsuz yaşam koşulları içinde yaşam mücadelesi veren aileleri Süloğlu Belediyesi görmemiş olduğunu düşünerek kaymakamın hiç mi haberi yok. Tapusu olmayıp gecekonduda yaşıyorlar diye alt yapı yapılmayacak diye bir konu olmaması gerekir. Burada yaşayan aileler Suriye’den gelmediler.Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıdır.Kimse bu aileleri yok sayamaz.Devlet kendilerine kömür verdi.Ancak bu iş sadece kömür olmaz.Özlem Kıldiş’in bana söylediği ‘devlet benim çocuklarımı elinden almasın.Sosyal iyileştirme yapsın’ sözünü çok anlamlı buldum.
KIZILAYIN DEPOLARINDAKİ EŞYALARI NE ZAMAN DAĞITMAYI DÜŞÜNÜYORSUNUZ?
Buradan Süloğlu Belediyesine seslenmek istiyorum. Gerçek ihtiyaç sahiplerine dağıtılmak üzere Kızılay tarafından giyim eşyalarını deponuzdan çıkarıp ne zaman dağıtmayı düşünüyorsunuz? Dağıtmak için seçim zamanı mı bekleniyor? Gariban romanın oyunu aldılar oyuna getirip sözler tutulmamıştır. Bu insanlarımız Suriye’den gelmediler. Evlatlarını askere gönderdi, vergi verdi. Vatanım dedi. Ancak bakıldığında Avrupa’ya sınır kenti Edirne Süloğlu ilçesi Şafak Mahallesi’nde şafak açmayacak gibi kötü bir manzara var. Romanların yokluk ve yoksulluğu içinde barınma ve sağlık sorunları içinde bulunması üzüntü vericidir. Kanalizasyon bu ailelere de bağlanmalıdır. Romanlarında insanca yaşamaya hakkı vardır.