Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Manyetik Rezonans (MR) çekimi için 2 ay sonraya randevu veriliyor. Hasta yoğunluğuna bağlı olan bu durum özellikle ağrılı hastaları mağdur ediyor. Başhekim Prof. Dr. İbrahim Özcan, tam kapasite...
Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Manyetik Rezonans (MR) çekimi için 2 ay sonraya randevu veriliyor. Hasta yoğunluğuna bağlı olan bu durum özellikle ağrılı hastaları mağdur ediyor. Başhekim Prof. Dr. İbrahim Özcan, tam kapasite çalışılmasına rağmen yoğunluğu eritemediklerini ancak çözüm için çalıştıklarını söyledi.
Özel hastanelerde katkı payının yüzde 200 artmasının ardından vatandaşlar yeniden devlete bağlı sağlık kuruluşlarını tercih etmeye başladı. Bu durum devlet hastanelerinin iş yükünü arttırdı. Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hasta başvuru oranının, son aylarda yüzde 10 oranında arttığı ifade edildi. Devlet hastanelerindeki bu yoğunluk, bazı hastaların mağdur olmasına da sebep oluyor. Tedavi için Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne giden ve MR istenen bir hastaya, en az 2 ay sonraya gün veriliyor. Bugün başvuran hastaya yoğunluk nedeniyle Haziran ayının ortalarına randevu verildiği öğrenildi. Hastane, MR yoğunluğunu azaltmak için mesai saatleri dışında da hizmet verme kararı aldı. Akşam gelmeyi kabul eden hastalar, 2 aydan daha kısa sürede (en geç 10 gün içinde) MR çektirebiliyor. Ancak bunun da yeterli olmadığı ve muayene katkı payı ile MR ücreti ödemeyi göze alan bazı hastaların özel hastanelerden hizmet alma yoluna gittiği belirtildi. Acil hastalar içinse randevu uygulamasına gidilmediği ve bu hastaların MR’ının hemen çekildiği ifade edildi.
2 MR cihazıyla hizmet verildiğini belirten Başhekim Prof. Dr. İbrahim Özcan, “Tam kapasite çalışılmasına rağmen yoğunluğu eritemiyoruz.” dedi. Günde 60 – 100 arası hastaya MR hizmeti verdiklerini anlatan Özcan, “Beklentilerimizin üzerinde hasta yoğunluğu var. Bu nedenle özellikle MR servisindeki randevu süresinde biraz uzama oldu. Servis gece de hizmet veriyor ancak hastalar akşam gelmeyi pek kabul etmiyor. Gündüz yoğunluğunu azaltmak için çözüm yolları üzerinde çalışıyoruz.” diye konuştu.
Özel bir makina ile organların, kemiklerin ve bazı dokuların görüntülemesi tekniği olan MR, beyin tümöründen kuşkulanılan durumlarda, sebebi bilinmeyen baş ağrılarında, birtakım nörolojik hastalıklarda, disk kaymalarında, omuz, diz gibi eklemler ile bağların değerlendirilmesinde uygulanıyor. Ayrıca kalp, göğüs, karın ve leğen kemiğine ait bazı hastalık şüphesinde de MR tekniği kullanılmaktadır.