Koza İpek Holding’e atanan kayyumlar Ekim 2015′te göreve başlamıştı.
SPK, yapılan inceleme sonucunda Akın İpek ile Tekin İpek hakkında, Koza Altın'ı zarara uğrattığı gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu.
Şirketten KAP’a gönderilen Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) açıklamasında “Halka açık Koza Altın’ın yüzde 100 bağlı ortaklığı Koza Ltd.’nin tüm malvarlığının yönetiminin… 11 Eylül 2015′te Koza Altın’la sermaye ve yönetim bakımından ilişkili olan Hamdi Akın İpek ve Cafer Tekin İpek’e verilerek Koza Ltd.’deki yönetim kontrolünün kaybedilmesi ve … Koza Altın’ı 60 milyon sterlin zarara uğratan, Hamdi Akın İpek ve Cafer Tekin İpek hakkında… Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmiştir” denildi.
SPK, kurul kararından itibaren 3 ay içinde Koza Altın’ın 60 milyon sterlin alacağının, yönetim kontrolünün kaybedildiği 11 Eylül 2015 tarihinden itibaren işleyecek faiziyle beraber Koza Altın’a ödenmesine, bunun için Akın İpek ve Tekin İpek nezdinde gerekli tedbirlerin alınmasına da karar verdi.
Şirketten yapılan diğer bir KAP açıklamasında da bağlı ortaklığı Koza Ltd’nin Garanti Bankası Lüksemburg Şubesindeki hesaplarına ihtiyati tedbir kararı verilmesi talebiyle Ankara Ticaret Mahkemesi nezdinde dava açıldığı ifade edildi.
Fethullah Gülen cemaatine yakınlığı ile tanınan Koza İpek Holding’e yönetim yetkilerini devralmak üzere mahkeme tarafından atanan kayyumlar Ekim 2015′te göreve başlamıştı.
Merkezi Kayıt Kuruluşu’nda yer alan ana sözleşmeye göre Akın İpek ve Tekin İpek’in Koza İpek Holding’de yüzde 19.8′er payı bulunuyor.
Holding’in halka açık iştirakleri arasında Koza Altın, Koza Anadolu Madencilik ve İpek Doğal Enerji yer alıyor.
Kaynak: Sözcü Gazetesi