ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Türkiye'nin IŞİD'e karşı daha fazlasını yapması noktasında da ABD Başkanı Barack Obama'nın da dahil olduğu aktif görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
ABD Savunma Bakanı Ashton Carter, Guantanamo hapishanesinin kapatılabilmesi için başka ülkelere transferi uygun görülmeyen mahkumların ABD içinde yerleştirilebileceklari hapishaneler araştırdıklarını söyledi.
Pentagon'da basın toplantısı düzenleyen Carter, Guantanamo hapishanesinin kapatılmasına yönelik çabalarının devam ettiğini kaydetti.
Carter, bu hapishane açık kaldığı müddetçe, aşırılık yanlılarının eleman toplamak için propagandasına malzeme olmaya devam edeceğini ifade ederek, "Guantanamo'nun kapatılması kararının, Demokrat veya Cumhuriyetçi olsun bir sonraki başkana bırakılması gereken bir şey olduğunu düşünmüyorum" ifadesini kullandı.
TRANSFERİ YAPILAMAYACAKLAR İÇİN ABD'DEKİ HAPİSHANELER
Hapishanede mahkumların transferi yapılabilenler ve yapılamayanlar olarak iki grup bulunduğuna dikkati çeken Carter, ilk gruptakiler için uluslararası ortaklarla karmaşık müzakereler yürüttüklerini, ulusal güvenlik liderleri ve yasal prosedürlerle ilgili organizasyonlarla yoğun istişarelerde bulunduklarını dile getirdi.
Carter, asıl olarak transfere uygun olmayan ve "savaş tutukluları yasaları" çerçevesinde tutulması gereken ikinci kısım mahkumlar için çözüm getirilemediği müddetçe Guantanamo'nun kapatılamayacağını vurgulayarak, "Bu grup için ABD içinde alternatif bir hapishane bulunması noktasında sorumlu, gerçekçi ve güvenlik odaklı bir plan yapmak istiyorum" diye konuştu.
Kongre'nin iki kanadında da bu tür bir plana istekli üyeler olduğuna işaret eden Carter, "Direktiflerim altında, bakanlıktan bir ekip, alternatif hapishaneleri değerlendiriyor ve Guantanamo'daki bu ikinci grubun buralarda tutulabilmesi için gerekli yatırımları inceliyor" dedi.
Carter, ekibin bu noktada Kansas'ın Leavenworth ve Güney Carolina'nın Charleston kentlerine gittiğini ancak bunun bu noktaların seçildiği anlamına gelmediğini ve ekibin gelecek haftalarda başka hapishanelerde de incelemeler yapacağını bildirdi.
"TÜRKİYE İLE AKTİF GÖRÜŞMELER DEVAM EDİYOR"
Öte yandan Carter, bir soru üzerine, Türkiye'nin IŞİD'e karşı mücadelede bazı hava üslerini koalisyon güçlerine açmasının önemli olduğunu belirterek, Türkiye'nin daha fazlasını yapması noktasında da ABD Başkanı Barack Obama'nın da dahil olduğu aktif görüşmelerin devam ettiğini söyledi.
"Türkiye'ninIŞİD'e karşı mücadelede daha fazlasını yapmasını istiyoruz" ifadesini kullanan Carter, Türkiye'nin koalisyon güçlerinin hava harekatına katılmayı "prensipte kabul ettiğini", bunun "Türkiye'nin yapmasına ihtiyaç duyduklarının sadece bir bölümünü" oluşturduğunu ifade etti.
"Türkiye'nin, çatışma bölgesine komşu, uzun süredir NATO müttefiki ve IŞİD karşıtı koalisyonun sorumlu bir üyesi olarak hem Suriye hem de Irak ile arasındaki uzun sınırı son bir yıl içerisinde olandan daha fazla kontrol etmesine ihtiyaçları olduğunu" kaydeden Carter, "Bu, IŞİD için lojistik ve savaşçıların geçtiği bir sınır ve dolayısıyla bu alanda da onlardan (Türkiye'den) daha fazlasını yapmalarını bekliyoruz ve onlarla aktif görüşmeler içerisindeyiz" dedi.
Carter, "Dolayısıyla Türkiye'nin daha fazlasını yapmasına ihtiyacımız var. Başkan'ın (Barack Obama) kendisi de dahil olmak üzere aktif görüşmeler halindeyiz. Bunu yapmada kayda değer isteklilik gösterdiler. Bunun uygulanabilirlikleri üzerinden çalışıyoruz ve bu IŞİD'e karşı kampanya açısından aşırı derecede önemli" diye konuştu.
Bir gazetecinin, "(Türkiye'nin) Ayak sürüdüğünü düşünüyor musunuz?" sorusunu, "Hayır, ayak sürüdüklerini düşünmüyorum. Gecikti, çünkü kampanya başlayalı bir yıl oldu ancak hava üslerini kullanmamıza izin vermeleri dahil olmak üzere şu anda bazı kayda değer çabalar gösteriyorlar. Bu önemli ancak yeterli değil" diye yanıtladı.