​Almanya ve Fransa alarma geçti

İngiltere'de dün gerçekleştirilen ve bugün sabah itibariyle sonuçları açıklanan referandumla ilgili Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve Almanya Başbakanı Angela Merkel konu ile ilgili bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
İngiltere'nin AB'den çıkma kararının ardından Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, Almanya Başbakanı Merkel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Fransa hükümeti olağanüstü toplantıya giderken, Hollande'ın önümüzdeki dakikalarda açıklama yapması bekleniyor. 

SAĞCI LİDERDEN REFERANDUM ÇAĞRISI

Hollanda'da göçmen karşıtı duruşuyla bilinen Geert Wilders, ülkesinin AB üyeliği konusunda referanduma gidilmesi çağrısında bulundu.

Bir açıklama yapan Wilders, "Kendi ülkemizin, paramızın, sınırlarımızın ve göç politikamızın kontrolünde biz olmak istiyoruz" dedi.

BİR ÇAĞRI DA FRANSA'DAN

Fransa'nın aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) partisi de ülkenin Avrupa Birliği üyeliği konusunda bir referandum çağrısı yaptı.

FN Başkan Yardımcısı Florian Philippot, Twitter üzerinden yayınladığı mesajda, "İnsanların özgürlüğü her zaman sonunda kazanıyor! İngiltere'ye bravo. Şimdi bizim sıramız" dedi.

FN uzun bir süredir Fransa'nın AB'den ayrılması çağrısı yaparken, son seçimlerde de iyi bir performans gösterdi.

"HAYALKIRIKLIĞI"

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier İngiltere'deki referandum sonucunun kesinleşmesinin ardından, "Avrupa ve İngiltere için üzücü bir gün" ifadesini kullandı. Steinmeier, İngiltere'den gelen haberleri "gerçekten hayalkırıklığı" diye tanımladı.

İspanya Başbakanı Avrupa Birliği'nin reforma gitmesi gerektiğini ancak Brexit 'yenilgisinden' sağlam çıkacağını dile getirdi. İtalya Başbakanı Matteo Renzi Avrupa'yı daha 'adil ve insani' yapmak için değişikliğe gidilmesi gerektiğini savundu.

Çek Cumhuriyeti Başbakanı Bohuslav Sobotka, sadece İngiltere ayrılma kararı aldığı için değil aynı zamanda birliğin güçlenmesi için AB'nin hızlıca değişiklik yapması gerektiğini söyledi. İsviçre Başbakanı da Brexit kararının AB için bir 'uyan' çağrısı olduğunu, birliğin kendi vatandaşlarının beklentilerine cevap verebildiğini göstermesi gerektiğini ifade etti.

Hollanda Başbakanı Mark Rutte, İngiltere'nin kararının AB'de reform yapılması için bir 'uyarıcı' olması gerektiğini söyledi. İngiltere'nin bu kararından dolayı oldukça üzüntü duyduğunu dile getiren Rutte, Avrupa'nın işbirliğine devam etmesi gerektiğini vurguladı.
Brexit kararının 'geriye döndürülemez' göründüğünü belirten Rutte, sürecin uzun sürebileceğini ifade etti.

Hollanda'nın Ekonomi Bakanı Dijsselbloem, "Yapabileceğimiz en kötü şey Avrupa Birliği'ndeki istikrarsızlık olabilirdi ne yazık ki İngilizler bunu seçti, biz başka bir seçim yapmak zorundayız" dedi. Bakan, "Avrupa Birliği'ndeki derinleşen kriz, ilerlememeli" diye konuştu.

TRUMP: ÜLKELERİNİN KONTROLÜNÜ GERİ ALDILAR

ABD'nin başkan adayı olmasına kesin gözüyle bakılan Cumhuriyetçi lideri Donald Trump, "İngilizler ülkelerinin kontrolünü geri aldı" açıklamasını yaptı.

NATO: BİRLEŞİK KRALLIK'IN POZİSYONU DEĞİŞMEYECEK

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Avrupa Birliği’nden ayrılma kararı alan İngiltere’nin ittifaktaki pozisyonunun değişmeyeceğini belirterek, "Birleşik Krallık'ın NATO’daki pozisyonu değişmeyecek. Birleşik Krallık, güçlü ve bağlı NATO müttefiki olarak kalmayı sürdürecek ve ittifakımızdaki öncü rolünü oynamaya devam edecek." dedi.

Stoltenberg, İngiltere'nin referandumla AB'den ayrılma kararı alması sonrası yaptığı açıklamada, "İngiliz halkı AB’den ayrılmaya karar verdi. Bu karar, İngiltere’nin Birlik'le ilişkisindeki yeni faslı belirlerken, Birleşik Krallık'ın NATO’daki pozisyonu değişmeyecek. Birleşik Krallık, güçlü ve bağlı NATO müttefiki olarak kalmayı sürdürecek ve ittifakımızdaki öncü rolünü oynamaya devam edecek." değerlendirmesinde bulundu. Bugün daha fazla istikrarsızlık ve belirsizliğin olduğu bir ortamda, NATO’nun Avrupa müttefikleri içinde ve Avrupa ile Kuzey Amerika arasında bir işbirliği platformu olması açısından her zamankinden daha fazla önem arz ettiğini belirten Stoltenberg, güçlü, birlikte ve kararlı bir NATO’nun çalkantılı dünyada istikrar için ana unsur olmaya ve uluslararası güvenliğe ve barışa önemli katkı sağlamaya devam ettiğini dile getirdi. NATO’nun AB’yle yakın işbirliğini sürdüreceğini kaydeden Stoltenberg, temmuz ayında Varşova zirvesinde bu işbirliğinin artacağına işaret etti. 

Birleşik Krallık’ta dün yapılan Avrupa Birliği referandumunda ülke genelinde belirlenen 382 bölgede oy sayım işlemi tamamlandı. Sonuca göre, halkın yüzde 52'si AB'den çıkılması, yüzde 48'i ise AB'de kalınması yönünde tercihte bulundu.

    :

    :

    :

    :

    "​Almanya ve Fransa alarma geçti" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete