İngiltere'de yapılan referandum sonrası yeni bir kriz İngilizlerin kapısında... AB'de kalma yanlısı İskoçya ve Kuzey İrlanda sonuçtan memnun değil.
Birleşik Krallık’ta dün yapılan tarihi referandumda AB’den ayrılma kararı çıkmış olsa da, aslında ülkeyi oluşturan dört bölgeden ikisi AB’ye ‘evet’ ikisi ‘hayır’ dedi.
İngiltere ve Galler’de AB’den ayrılma, İskoçya ve Kuzey İrlanda’da birlik yanlıları ağır bastı.
Referandumdan önce İskoç ve Kuzey İrlandalı siyasi liderler, İngiltere ile yollarını ayırıp, AB’de kalmayı tercih edeceklerini söylemişlerdi.
STURGEON: İSKOÇYA BAĞIMSIZLIK REFERANDUMUNA GİDEBİLİR
Referandum sonrası kameralar karşısına geçen İskoçya Başbakanı Nicola Sturgeon, ülkesinde yeni bir referandum ihtimalinin gündeme gelebileceğini açıkladı.
Sturgeon, kararın demokratik olarak kabul edilemeyeceğini söylerken karardan ötürü üzgün olduğunu belirtti.
Yeni bir ayrılık referandumundan açıkça bahseden ilk isim Eylül 2014’teki ilk İskoç referandumunda “İngiltere’ye hayır” kampanyasını başını çeken eski SNP lideri Alex Salmond oldu.
Salmond “Sonuç bizi ikinci bir ayrılık referandumuna götürebilir” dedi.
Bölgenin en güçlü partisi olan SNP geçen ayki yerel parlamento seçimleri öncesinde yayınladığı bildiride, İskoçya’nın arzusu hilafına AB’den çıkarılması durumunda yeniden referanduma gidilmesi gerektiği belirtilmişti.
Ancak yorumcular burada “hemen halkoylaması” gibi bir koşul getirilmediğine, SNP’nin bu seferki oylamayı kazanacağına emin olmadan sandık başı çağrısı yapmayacağına dikkat çekiyor.
Dolayısıyla İskoçların AB’den ayrılık kararı ardından İngiltere ekonomisinin durumunu, sterlinin ne kadar çabuk toparlanacağını, bu arada euro’daki gelişmeleri ve AB ile nasıl bir ayrılık anlaşmasının yapılacağını izleyecek zamanı olacak.
Siyasi yorumcular yeni bir ayrılık referandumu yapılırsa neredeyse üç yıl önceki ilk referandumda AB’den ayrılmamak için Londra’ya ‘evet’ diyen bir kesimin, bu kez ‘hayır’ kampına katılabileceği görüşünde.
İskoçya’nın ayrılmayacağını, İngiltere ile 300 yıllık ortak tarihe son vermeyeceğini uman çevrelerse, ilk referandum sırasında dünyada petrol fiyatlarının yükselişte olduğunu, bunun da petrol zengini İskoçları cesaretlendirdiğini, oysa şimdi petrolün düşüşte olduğunu hatırlatıyor.
Yani SNP’nin halkına ekonomisinin nasıl ayakta duracağını anlatması gerekecek.
KUZEY İRLANDA NE YAPACAK?
Dünkü oylama, Kuzey İrlanda’da da benzer tartışmaların fitilini ateşledi.
İrlanda Cumhuriyeti ile paylaştıkları sınıra kontrol getirilmesini istemeyen milliyetçi parti Sinn Fein, tepkilerini hemen ortaya koydu.
Kuzey İrlanda Yönetimi başbakan yardımcısı ve Sinn Fein başkan yardımcısı Martin McGuinness ilk açıklamasında, birleşik bir İrlanda için referandum istedi.
Sinn Fein adına açıklama yapan parti liderlerinden Declan Kearney de sonucun siyasi görünümü tamamen değiştirdiğini, AB’den çıkan bir Birleşik Krallık’ın, Kuzey İrlanda halkının çıkarlarını temsil etme yetkisinden mahrum olduğunu belirtti.