İşte İngiltere'deki tarihi AB referandumunun sonucu

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkıp çıkmamasını belirleyecek referandumda seçmenlerin oy kullanma işleminin sayılması tamamlandı.
Seçim sonuçları kesinleşen 100 bölgede, birlikten ayrılma yönündeki oylar az farkla önde gidiyor. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekirken, son durumda 'ayrılalım' diyenlerin sayısı 16,5 milyonu geçti.

Saat 06.00 itibarıyla resmi olmayan sonuçlara göre seçmenlerin 13 milyon 886 bini 'AB'de kalalım', 14 milyon 890 bini ise 'AB'den ayrılalım' yönünde oy kullandı. 

BBC News ; AB'den ayrılma yönünde oy kullananların oranı yüzde 52 iken, kalmak isteyenlerin oranının 48'de kaldığını duyurdu. 

REKOR SAYIDA OY KULLANILDI

Ülkede oy verme hakkına sahip kişi sayısının 46 milyon 499 bin 537 olduğu ve bu sayının da bir rekor olduğu açıklandı.

BBC'NİN YAYINLADIĞI SONUÇLAR

BBC'nin canlı yayınladığı sonuçlara göre seçmenlerin yüzde 52'si ayrılmak, yüzde 48'i birlikte kalmak istiyor. 

Şu ana kadarki sayımlarda İngiltere ve Galler'de birlikten ayrılmayı isteyen, İskoçya ve Kuzey İrlanda'da ise AB'de kalmak isteyen seçmenlerin öne çıktığı açıklandı. Katılım oranları göz önünde alınarak yapılan hesaplamalara göre kazanan tarafın 16 milyondan fazla oya ulaşması gerekirken, son durumda 'ayrılalım' diyenlerin sayısı 16,5 milyonu geçti. Galler'de ayrılmak isteyenlerin oranı yüzde 55. İskoçya'da ise açılan sandıklara göre seçmenlerin yüzde 62'si birlikte kalma, yüzde 38'i ayrılma yönünde oy kullandı.

STERLİN /DOLAR PARİTESİ 1,50'YE YÜKSELDİ

Birleşik Krallık'tan gelen şaşırtıcı sonuçlarla birlikte İngiliz sterlini dolar karşısında 4 sent birden geriledi. Oylarının önde çıkması piyasayı da hızla etkiledi. 

KAMPANYA 4 AY SÜRDÜ

'AB'den Ayrıl' ve 'AB'de Kal' kampanyaları dört aydır yürütülüyordu. AB referandumu, İngiltere tarihinde ulusal çapta düzenlenen üçüncü referandum. Avrupa Birliği'nin atası konumundaki Avrupa Ekonomik Topluluğu'na (AET) Fransa'nın iki vetosundan sonra 1973'te katılan Birleşik Krallık, AET üyeliğini 1975'te referanduma götürmüştü. 41 yıl önceki ilk referandumda sandıktan yüzde 67 “kalmaö kararı çıkmıştı.

KARARIN HUKUKİ BAĞLAYICILIĞI YOK 

Sandıktan çıkan kararın hukuki bir bağlayıcılığı yok ancak Başbakan David Cameron liderliğindeki Muhafazakâr Parti hükümetinin, muhtemel bir ayrılma kararını Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesine bağlı olarak AB Konseyi'ne bildirmesi gerekiyor. Daha sonra başlayacak süreçte AB ile Londra yönetimi, ayrılık üzerinde görüşmeler yürütecek ve iki yıl içerisinde ise AB anlaşmaları İngiltere için bağlayıcılığını yitirecek.

Kaynak: DHA

    :

    :

    :

    :

    "İşte İngiltere'deki tarihi AB referandumunun sonucu" hakkında Tweetler

    DİĞER DÜNYA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete