Suudi Arabistan'da idam edilen Endonezyalı Siti Zainab Binti Duhri Rupa diplomatik krize neden oldu.
ORANTISIZ İŞKENCE
Suudi Arabistan’da 1999’da tutuklanan Endonezyalı Siti Zainab Binti Duhri Rupa, Medine’de 14 Nisan’da başı kesilerek idam edildi.
Arabistanlı yetkililere göre Rupa bir yıl boyunca evinde çalıştığı ve kendisine kötü davrandığını söylediği Noura al-Morobei adlı kadını 18 kez bıçaklamış, başına vurmuş, vücuduna sıcak su dökmüş ve yüzüne böcek ilacı sıkmıştı. Üstelik Rupa yaptıklarını polise de itiraf etmişti.
İKİ MEKTUP YAZDI
Bu noktada davaya itirazlar gelmeye başladı. Ülke dışında çalışan işçilerin hakları konusunda kampanyalar yürüten Endonezyalı Migrant Care adlı sivil toplum kuruluşu, Rupa’nın cinayeti işleme sebebinin nefsi müdafaa olduğunu savundu. Endonezyalı Kompas gazetesine göre, Zainab tutuklanmadan önce evinde çalıştığı kadının oğluna, annesinin kendisine kötü davrandığı yönünde iki mektup yazdı.
AKLİ DENGESİ BOZUK MU?
Uluslararası Af Örgütü, (Amnesty International) sorgulanırken Rupa’nın yanında yasal temsilcisi bulunmadığını, Endonezyalı herhangi bir diplomatik temsilciye haber verilmediğini açıklayarak zanlının akli dengesinin yerinde olmadığına dair büyük şüphe bulunduğunu belirtti.
Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, kendisinden önceki liderler gibi Suudi Arabistan’a mektup yazarak Rupa’nın affedilmesi ricasında bulundu.
AİLE İNFAZ İSTEDİ
‘Kısasa kısas’ şeri hükmünün uygulandığı Arabistan’da kurbanın çocuklarının yetişkin olması için 15 yıl beklendi. Bu sürenin dolmasının ardından kurbanın ailesine Rupa’yı affedip affetmeyeceklerini soruldu. Ailenin isteği üzerine infaz gerçekleşti.
Rupa’nın öldürülmesiyle tepkiler yükselmeye başladı. Çünkü Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi’nin verdiği bilgiye göre ne Endonezyalı bir yetkiliye ne de Rupa’nın ailesinden bir kişiye haber verilmişti.
Endonezya’da da protesto gösterileri başladı. Bu arada idam edilen Zainab’ın akli dengesinin yerinde olduğunun kanıtlanmadığını vurgulayan Uluslararası Af Örgütü’nün Ortadoğu ve Kuzey Afrika Programı Direktörü Philip Luther,
“Zihinsel engelli olduğu düşünülen bir kişiye idam cezası vermek ve infaz etmek insanlığın eksikliğini gösteriyor. Bu uygulama dünya çapında kınandı ve Suudi Arabistan bu durumu, idam cezası hakkındaki duruşunu yeniden düşünmek için kullanmalıdır” dedi.
Af Örgütü’nün açıklamasında, Birleşmiş Milletler’in devletlere yaptığı, “Herhangi bir zihinsel engelden muzdarip kişilere idam cezası verilmemesi” çağrısı hatırlatıldı.
Ülkede tepkilerin büyümesi üzerine Endonezya hükümeti, Suudi Arabistan’ın Cakarta Büyükelçisi Mustafa İbrahim el-Mübarek’i çağırarak nota verdi. Çağrıldığı için “şaşkınlık yaşadığını” söyleyen Mübarek, “Neyin yanlış gittiğini kontrol edeceğini” söyledi.
Kaynak: Radikal