23 Nisan öncesi bir rapor yayınlayan İHD çocuk hakları ihlallerinin sürdüğünü ve 2015’in ilk üç ayında 122 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.
23 Nisan yaklaşırken İnsan Hakları Derneği'nin (İHD) 2015’in sadece ilk üç ayını kapsayan raporu durumun vehametini bir kez dahya gözler önüne serdi.
Rapora göre 122 çocuk yaşamını yitirdi, 205'i gözaltına alındı, 100 tecavüz, taciz ve işkence vakası devlet gözetiminde gerçekleşti.
İHD, çocuk hakları alanında yaşanan ihlallerini: "Çocukların yaşam hakları ile ruhsal ve bedensel bütünlüklerini ortadan kaldıran ağır hak ihlallerinin artarak sürmesi ile eğitim, sağlık, barınma ve beslenme hakkına erişimde de yaşanan sorunlar biz insan hakları savunucularını kaygılandırmaktadır” diyerek anlattı ve kaygıları dile getirdi.
ÜÇ AYDA 122 ÇOCUK HAYATINI KAYBETTİ, 872'Sİ 'POTANSİYEL SUÇLU' İLAN EDİLDİ
Bianet'te yer alan habere göre: İHD’nin çocuk hakları çalışma grubu üç ayda toplam 1970 çocuk hakları ihlali tespit etti.
* Bu hak ihlallerinin 122’sinde çocukların yaşam hakları ihlal edildi. Bu 122 ölümün 13‘ünde intihar iddiası bulunuyor.
* Sekizi kolluk güçlerinin müdahalesi sonucu olmak üzere; toplam 640 çocuk çeşitli şekillerde yaralandı.
* Yılın ilk üç ayında 205 çocuk gözaltına alındı, 18’i tutuklandı.
* 872 çocuk Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir eğitim kurumu tarafından "potansiyel suçlu" çocuklar olarak kurumun internet sayfasında fişlenerek teşhir edildi.
* Taciz, tecavüz ve işkenceye uğradığını iddia eden toplam 107 vakanın 100 tanesinde devletin gözetimi ve denetimi altında bulunan gözaltı yerleri, cezaevleri, yurtlar ve okullarda bu iddiaların yaşandığı belirtildi.
* Gözaltı ve cezaevlerinde taciz tecavüz ve işkenceye maruz kalan çocuk sayısı 57.
* 43 kez devlet kurumlarında (okul, yurt) taciz, tecavüz ve işkence iddiasında bulunuldu.
* Resmi makamlara 12 çocuk hakkında kayıp başvurusu yapıldı.
RESMİ VERİLERE GÖRE 2165 ÇOCUK CEZAEVLERİNDE
İHD’nin açıklamasında resmi veriler de hatırlatıldı.
* 2165 çocuk halen cezaevlerinde.
* Her yıl 300 bine yakın çocuk polis ve adliyeyle ve yılda 10 bin çocuk cezaevi ve gözaltı ile tanışıyor.
* 7 milyon 500 bin çocuk kötü koşullarda çalışmak zorunda kaldı, 893 bin çocuk resmen çalışır görünüyor.
* 400 bin çocuk en zor çalışma alanı olan tarım sektöründe çalışıyor.
ANADİLİNDE EĞİTİM HAKKI VE ZORUNLU DİN DERSİNE DE YER VERİLDİ
Açıklamada: “Evrensel insan hakları belgelerinde ifadesini bulan ‘Her çocuğun kendi anadilinde eğitim alma hakkı’ ile ‘Farklı İnanca mensup yurttaşların çocuklarının tabi tutulduğu zorunlu din eğitimi’ uygulaması uluslararası hukuk otoritelerinin kararlarına rağmen devam ettirilmektedir” şeklinde belirtilerek anadilinde eğitim hakkı ve zorunlu din dersi uygulamasına da yer verildi.
"YAŞAMIN HER ALANI ÇOCUKLAR İÇİN BİRER HAK İHLALİ ALANI"
“*Çocuklar için en güvenilir yerler dediğimiz oyun parkları bile çocukların yaşam hakkını elinden alan tehlikeler barındırır hale geldi.
*Okullar bazen çocukların cezalandırıldığı ve aşağılandığı yerlere dönüşebiliyor.
*Denetim yetersizliği sonucu öğrenci servisleri toplu çocuk ölümleri ve yaralanmalarına yol açmaya devam ediyor.
*Askeri mühimmat artıkları dikkatsizce ve kuralsızca askeri bölgeler dışına bırakıldığı için çocukların oyun malzemesine dönüşüyor ve çocukların canlarını yakmaya devam ediyor” diyerek İHD, toplumsal yaşamın her alanının çocuklar için birer hak ihlali alanına dönüştüğüne dikkat çekti.
Kaynak: BirGün