ABD'nin Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'a ilk kez yaptırım uygulama kararı almasının ardından Pyongyang yönetimi Washington'la tüm bağlarını kesip ülkede tutuklu bulunan iki ABD'liye de 'savaş esiri' muamelesi yapma kararı aldı.
Kuzey Kore, bundan böyle ABD’yle ilişkilerde ‘savaş kanunları’nın uygulanacağını da söyledi.
BBC Türkçe’nin aktardığı habere göre Pyongyang ayrıca, ABD ve Kuzey Kore arasındaki tek diplomatik temas noktası olan Birleşmiş Milletler (BM) iletişim kanalını da keseceğini açıkladı.
Reuters haber ajansı ‘New York kanalı’ olarak da adlandırılan BM temasının ABD ile Kuzey Kore arasındaki ihtilafların görüşülebilmesi için kullanıldığını ve iki ülke diplomatlarının yine bu kanal üzerinden görüştüğünü ifade ediyor.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un’un yanı sıra ülkenin 10 üst düzey yöneticisi ve beş kamu kuruluşu da ABD tarafından kara listeye alınmış durumda.
Kuzey Kore’nin nükleer silah programı ve bölgedeki füze denemeleri de hem ABD hem de Güney Kore tarafından tepkiyle karşılanıyor.
KUZEY KORE’NİN ELİNDE İKİ ABD’Lİ VAR
Güney Kore Savunma Bakanlığı ise füzelerin haftalar içerisinde konuşlandırılacağını ve 2017 sonu itibariyle de faal hale geleceğini açıkladı.
Açıklamada “Kurulacak füze savunma sistemi, Kuzey Kore dışında herhangi bir ülkeyi hedef almayacak, herhangi bir üçüncü ülkenin güvenlik çıkarlarını ihlâl etmeyecektir” denildi.
Şu anda Kuzey Kore'de iki ABD'li tutsak olduğu biliniyor. Bunlardan birisi slogan atmaktan 15 yıla mahkum olmuş bir Virginia Üniversitesi öğrencisi. Diğeriyse casusluk suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırılmış olan Güney Kore ve Amerikan vatandaşı Kim Dong Chul.
Savaş yasalarının gözaltındaki Amerikalılar için nasıl kullanılacağı net değil