YÖK, diploma sahteciliğini önlemek için iki ay önce “Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi”ni hayata geçirdi. Bir milyon 30 bin diplomanın sorgulaması sürüyor.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından diploma sahteciliğinin önüne geçmek için uygulamaya sokulan ‘Mezun Sorgulama ve Doğrulama Sistemi’ ile Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) gönderilen yaklaşık bir milyon 30 bin diploma bilgisinin sorgulanması için çalışma yürütülüyor. Kurulun diğer bakanlıklar ile imzalayacağı protokollerin ardından da aynı sorgulama tüm kamu görevlileri için yapılabilecek.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın ‘sahte diplomalarla öğretmenlik yapanların tespit edildiğini’ açıklamasının ardından gündeme gelen diploma sahteciliği konusunda, YÖK ve MEB arasındaki işbirliği artırılıyor. MEB, merkez ve taşra teşkilatında muhtelif kadrolarda görevli yaklaşık bir milyon 30 bin personelinin yüksek okul, lisans, yüksek lisans ve doktora mezuniyeti bulunanların diploma bilgilerini doğrulanması için YÖK’e gönderdi. YÖK de bu kapsamda çalışma başlattı.
BİLGİLER KONTROL EDİLİYOR
Doğrulama işlemi, YÖK Başkanı Yekta Saraç’ın sahte diplomalara ilişkin başlattığı çalışma sonucu, 25 Kasım’da hizmete sunulan “Mezun Belgesi Sorgulama/Doğrulama Sistemi” üzerinden yapılıyor. Bu kapsamda YÖK, MEB tarafından gönderilen bilgiler çerçevesinde diplomaların sorgulamalarını yaparak bilgilerin doğruluğunu kontrol ediyor. YÖK, bilgilerin eşleşmemesi veya sorgulanan diplomanın sisteme yüklenmemiş olması halinde, ilgili üniversiteye yazı göndererek arşivinden kişinin diplomasını bulmasını ve sisteme yüklemesini istiyor. Çalışma çerçevesinde iki aylık sürede ülke genelindeki tüm üniversitelerden sisteme yüklenen diploma sayısı 6 milyon 398 bin 310 oldu. 2010 sonrası mezun olanların diplomalarının sisteme yüklenmesi sona yaklaşıldı, önceki yılların diplomalarının yüklemesi sürüyor.
63 KİŞİ YAKALANDI, ATILDI
63 kişinin bilgileri savcılığa yollandı MEB yetkilileri, özellikle Kamu Personeli Seçme ve Yerleştirme Sınavı sonuç belgesi üzerinde yer alan “Lisans” mezuniyeti bilgisinin hangi bölüm ve programa ilişkin olduğunun yer almamasını fırsat bilen sahtecilerin, diplomalar üzerinde tahrifat yaparak mezuniyet bilgilerini değiştirdiğini ve daha düşük puanla öğretmenlik hakkını elde edebildiğini bildirdi. Bu kapsamda, kendisini özel eğitim ve rehberlik alanı mezunu gibi gösteren 63 kişinin bilgileri savcılığa yollandı ve bu kişilerin bakanlıkla ilişikleri kesildi.
Kaynak: gazetevatan.com.