512 milyon TL'den fazla para harcanan tabletler kullanılmadan yenilenecek.
Okullarda teknolojiyi iyileştirmek için başlatılan ancak harcanan onca paraya rağmen halen tamamlanamayan Fatih Projesi’nde sorunlar bitmiyor. Proje kapsamında okullarda dağıtılacak tabletler için 512 milyon TL’den fazla para harcandı. Dört yıldır kullanılamayan tabletler yenileniyor.
Fatih Projesi, 2010 yılında başlatılmış ve 8 milyar 500 milyon lira bütçe ayrılmıştı. Dört yıl içinde tamamlanması öngörülen proje uzadıkça uzadı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “vizyon” konuşmasında son tarih 2017’ye kadar uzatıldı. Şimdi ise yeni hedef 2018 olarak belirlendi. Projenin hızlı yürümesi için 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile alımlar Kamu İhale Kanunu kapsamından çıkarılmıştı. İhaleler MEB ve Ulaştırma Bakanlığı ağırlıklı yürütüldü.
SADECE YÜZDE 14
Yaklaşık beş yılda projenin sadece yüzde 14.33’ü tamamlandı. Fatih Projesi kapsamında bugüne kadar 49 bin 655 resmi okulun sadece 5 bin 548′inin altyapı işi tamamlanabildi. MEB kaynakları, projenin donanım ve altyapı hizmetleri için 44 milyon 449 bin TL, tabletler için 512 milyon 173 bin 855 TL harcama yapıldığını bildirdi. 2015 yılı için projeye 1 milyar TL bütçe ayrıldı
.
Bugüne kadar dağıtılan ve 512 milyon TL’nin üzerinde para harcanan tabletlerin önemli bir bölümünün sürekli bozulması, etkileşimli tahta ile uyumlu olmaması ve yazılım sorunun çözülememesi nedeniyle değiştiriliyor. Yaşanan aksaklıklar nedeniyle dört yıldır mevcut tabletler kullanılamıyordu. Şimdi MEB kademeli olarak tabletleri öğrenci ve öğretmenler geri topluyor ve yerine yenisi veriyor. 2013’te dağıtımına başlanması gereken 10 milyon 600 bin tablet ihalesi ise birkaç öncesine kadar tamamlanamadı. Proje kapsamında, teknolojide yerli üretimin geliştirilmesi hedeflenmesine rağmen ihaleleri alan şirketler sadece tablet kılıfı üretebildi.
Kaynak: Başak Kaya / Sözcü Gazetesi