Erdoğan ‘Zorunlu din dersi yerine, zorunlu fizik dersi tartışılsın’ dedi, MEB hazırlığı başlattı bile.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) zorunlu din dersine ilişkin kararına karşı, “Dünyanın hiçbir yerinde zorunlu fizik, kimya dersinin tartışıldığını göremezsiniz. Ama din dersinin tartışıldığını görürsünüz” açıklaması havada kalmadı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) okullardaki zorunlu derslerin sayısını “olabildiğince” azaltmaya çalıştığı öğrenildi. Zorunlu derslerin haftalık ders programı içindeki ağırlığı azaltılabilecek. Plana göre, zorunlu fizik dersinin haftada üç saat olan ağırlığı azaltılarak seçmeli “ileri fizik” dersinin ağırlığı artırılabilecek.
ENSAR VAKFI İLE PARALELLİK TAŞIMASI DİKKAT ÇEKTİ
Erdoğan’ın zorunlu derslerle ilgili sözleri tartışılırken MEB’in bu doğrultuda çoktan harekete geçtiği öğrenildi. Erdoğan’ın zorunlu din dersi ile fizik ve kimya derslerini karşılaştırdığı sözlerinin, AİHM kararının ardından, “Dört işlemi okul dışında öğrenmenin mümkün olduğu göz önüne alındığında bu oran yüzde 100’ü de bulabilir. Durum bu iken AİHM de dahil olmak üzere hiçbir makam, matematik dersinin seçmeli olması görüşünü ileri sürmemektedir” açıklaması yapan Ensar Vakfı ile paralellik taşıması dikkat çekti. Edinilen bilgilere göre bakanlıkta bir süredir sürdürülen ve zorunlu derslerin azaltılmasını amaçlayan çalışma, bu konuda yetkili olan Talim ve Terbiye Kurulu üzerinden yürütülüyor. Halen liselerin 40 saatlik haftalık ders saati çizelgesinde zorunlu ders saati sayısı 9. sınıflarda 35, 10. sınıflarda 32 saat. Zorunlu ders ağırlığı 11. sınıfta 19 saate, 12. sınıfta da 16 saate düşüyor. Haftalık 40 ders saatinin kalan bölümünü ise seçmeli dersler dolduruyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın gündeme getirdiği, fizik ve kimya dersleri yalnızca 9. ve 10. sınıflar için toplam iki saat zorunlu olarak okutuluyor. Lise öğreniminin son iki senesinde ise fizik ve kimya zorunlu değil. Aynı şekilde matematik dersi yine lisenin ilk iki senesi için altı saat, biyoloji ise üçer saat olarak okutuluyor. Zorunlu derslerin sayısını azaltmayı değerlendiren Milli Eğitim Bakanlığı, bunların yerine, çizelgede seçmeli dersler arasında yer alan, “İleri Matematik”, “İleri Fizik”, “İleri Kimya” derslerinin ağırlığını artırmayı planlıyor. Mevcut durumda söz konusu seçmeli dersler haftada iki ders saati seçilebiliyor.
Öteyandan Eğitim Sen’in ardından Eğitim-İş de ortaokul ve liselerde türbana serbestlik getiren yönetmeliği için Danıştay’da dava açtı. İptal istemli dava dilekçesinde, yönetmeliğin, “Okullarda, başını kapatmayan kız öğrencilere baskının artmasına, milli eğitim ve toplumun kaosa sürüklenmesine,toplumun tamamen dinselleşmesine” yol açacağı belirtildi.