Akaryakıt şirketleri, tavan fiyatın sona ermesiyle birlikte motorin ve benzine zam yaptı. Bir ayda benzinin fiyatı yüzde 6.4, motorinin ise 5.9 artırıldı.
Akaryakıt dağıtım şirketlerinin fiyat oluşumlarında belirlenen metodolojiye uymamaları nedeniyle Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) başlattığı tavan fiyat uygulaması sona erdi.
Bunu fırsat bilen şirketler, uygulama biter bitmez benzine 7, motorineyse 4 kuruş zam yaptı. Böylece benzinin litre fiyatı 4.64 liraya yükselirken,motorin 3.94 liradan satılmaya başlandı.
2 AY DEVAM ETTİ
EPDK’nın 19 Şubat'ta başlattığı tavan fiyat uygulaması, 2 ay boyunca devam etti.
EPDK’dan yapılan açıklamada,
“Söz konusu uygulama ile dağıtıcı+bayi marjları takip edilen AB ülkelerindeki (Birleşik Krallık, Almanya, Fransa, İtalya) marjlara uyumlu hale getirilmiştir” denildi.
Dolardaki yükseliş trendi ve ham petrol fiyatlarındaki değişiklikler sebebiyle tavan fiyat uygulamasında bile benzine 4 kez zam yapıldı. Aynı dönemde motorin ise 3 kez zamlandı.
BENZİNE 28,MOTORİNE 22 KURUŞ
Dün yapılan çifte zamla birlikte benzine son 1 ayda 28 kuruş zam yapılmış oldu.
Bir başka değişle benzinin litre fiyatı bir ayda yüzde 6.4 arttı. Aynı dönemler arasında motorineyse yüzde 5.9 zam yapıldı.
Bunun pompa fiyatına yansımasıysa 22 kuruş oldu.
1 ay önce 60 litrelik bir depoyu benzinle doldurmanın maliyeti 261.6 liraydı. Bugünkü fiyatlarla aynı işlemiçin 278.4 lira ödemek gerekiyor.
UYGULAMA DEVAM ETTİRİLSİN
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Başkanı Bendevi Palandöken, akaryakıtta sona eren tavan fiyat uygulamasına geri dönülmesi gerektiğini belirtti.
Uygulamanın sona ermesinin ardından akaryakıt ürünlerinezam yapıldığını hatırlatan Palandöken, tavan fiyat uygulamasıyla akaryakıt fiyatlarına kontrol geldiğini, milyonlarca liranın tüketicinin cebinde kaldığını söyledi.
Palandöken, “Akaryakıtı en pahalı kullanan ülkelerden biriyiz.
EPDK’nın uyguladığı kâr oranlı tavan fiyat uygulamasına geri dönülmelidir. Bu dönemde yapılması gereken ülke genelindeki akaryakıt bayi sayısına sınırlama getirilmeli ve artık yeni petrol satış istasyonu açılmasına izin verilmemelidir” dedi.
3.3 LİTRELİK YAKIT YOK OLDU
Aynı depoyu motorinle doldurmanın maliyetiyse 1 aylık sürede 223.2 liradan 236.4 liraya yükseldi.
Son 1 ayda benzinli bir aracın depomaliyeti 16.8, dizel bir aracınkiyse 13.2 lira artmış oldu. Bu fiyat farkları, depodan yaklaşık 3.3 litrelik yakıtın havaya karıştığı anlamına geliyor.
Kaynak: Bugün gazetesi