İngiliz HSBC, Türkiye birimini satmak istediğini teyit etti. İ
çinde bulunduğu mali zorluklardan dolayı daha önce Brezilya, Türkiye, Meksika ve ABD’den çıkabileceğini açıklayan banka, önceliği Brezilya ve Türkiye’ye verdi. Brezilya ve Türkiye’nin ortak noktası ise yolsuzluk skandalları.
Türkiye 17-25 Aralık 2013’te yolsuzluk operasyonlarıyla sarsılırken Brezilya’da da Devlet Başkanı Dilma Rousseff’in adı Petrobras’taki yolsuzluğa karışmıştı.
HSBC’nin her iki ülkeden çıkma kararı yolsuzluk ve hukuk skandallarının kararda etkili olduğu yorumlarına yol açtı.
HSBC CEO’su Stuart Gulliver’in açıklamasına göre banka, maliyetleri düşürmek ve yavaşlayan performansı yeniden canlandırabilmek için Türkiye ve Brezilya’daki operasyonlarını satıp 50 bine yakın kişiyi işten çıkaracak. İşten çıkarmaların yarısı Brezilya ve Türkiye birimlerinin satışından kaynaklanacak.
HSBC Türkiye CEO’su James Emmett ise
“Bu süreçte, müşterilerimize kesintisiz bir şekilde hizmet sunmaya devam edeceğiz” dedi.
HSBC, Brezilya’da kurumsal hizmetlere devam edecek. Meksika ve ABD birimlerini de yeniden yapılandırarak performanslarını gözlem altında tutacak.
HSBC aktiflerini 2017’ye kadar 290 milyar dolar azaltacak. Bu tutarın üçte biri yatırım bankacılığı biriminden gelecek ve birimin bankanın faaliyetlerindeki payı yüzde 40’tan yüzde 33’ün altına inecek.
ÜÇ TEKLİF İNCELENİYOR
Bankanın Türkiye birimini satın almak için bağlayıcı olmayan tekliflerini veren üç bankayla görüşmeler devam ediyor.
Reuters’ın haberine göre HSBC’nin Türkiye birimi için Hollanda merkezli ING Group, Bahreyn merkezli Arab Banking Corporation (ABC) ve Fransa merkezli BNP Paribas’ın bağlayıcı olmayan teklif vermişti.
Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak, üç bankanın incelemelerinin devam ettiğini ve ABC’nin en istekli banka olarak göründüğünü söyledi.
TEKER TEKER GİDİYORLAR
HSBC, yılbaşından bu yana çeşitli gerekçelerle Türkiye’den ayrılma kararı alan yabancı devlerin sonuncusu oldu. Bank Pozitif’in ana hissedarı İsrailli Hapoalim Investments, mayısta bu bankadaki yüzde 69.83’lük payını satma kararı aldı.
e-ticaret sektörünün önemli oyuncularından Alman Limango, 30 Mart 2015 itibariyle Türkiye’deki faaliyetlerine son verdi. Limango Türkiye pazarına 2009’da girmişti. ABD’li bankacılık devi Citigroup Akbank’ta kalan yüzde 9.9’luk hissenin satışını martta tamamladı.
Fransa merkezli petrol ve gaz şirketi Total Türkiye’deki akaryakıt dağıtım faaliyetlerini satmak üzere Societe Generale’i yetkilendirdi. Türkiye’de tek şubesi ve 70 çalışanı bulunan RBS’in
“ayrılma” kararının ardından Çin, Japonya ve Körfez’in en büyük bankaları İngiliz bankanın Türkiye’deki birimini almak için harekete geçti.
5 YIL ÖNCE YILDIZ DEDİ, SATMAYA KARAR VERDİ
HSBC eski Üst Yöneticisi (CEO) Michael Geoghegan, 2010’da Hong Kong’da Amerikan Ticaret Odası’nda yaptığı açıklamada küresel ekonomiyi yeni yıldız ülkelerin şekillendireceğini belirterek Türkiye’yi bu ülkeler arasında göstermişti.
Bu açıklamadan beş yıl sonra banka, yeniden yapılandırma kararıyla birlikte, Türkiye birimini satma kararı aldı. HSBC CEO’su Stuart Gulliver, göreve geldiği 2011’den bu yana bankayı ikinci defa yeniden yapılandırıyor.
25 YILLIK SERÜVEN
Türkiye’de 1990’dan itibaren kurumsal bankacılık ve sermaye piyasaları alanlarında faaliyet gösteren HSBC, 1997’den bu yana bireysel bankacılık hizmetleri sunmaya başladı.
Yüzde 100 yabancı sermayeli Midland Bank AŞ’nin ismi 1999’da HSBC Bank olarak değişti. HSBC, 2014’te 55.9 milyon lira zarar açıkladı.
Bankanın toplam aktifleri 2013’teki 36.23 milyardan 33.8 milyar liraya geriledi. Bankanın Mart 2014’te 316 olan şube sayısı 2015 Mart itibariyle 291’e gerilerken, aynı dönemde 5 bin 967 olan personel sayısı da 5 bin 536’ya düştü.
Banka ilk çeyrekte 32 milyon TL zarar etti.
Kaynak: Cumhuriyet