Tüketici güven endeksi, eylülde geçen aya göre yüzde 6,1 azalış göstererek 58,52 oldu. Böylelikle endeks, Ocak 2009’dan bu yana en düşük seviyesine geriledi
Tüketici güven endeksi, siyasi belirsizlik, güvenlik endişeleri ve TL’deki ciddi değer kaybı nedeniyle eylül ayında da gerilemesini sürdürerek Ocak 2009’dan bu yana en düşük değerini aldı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), eylül ayına ilişkin tüketici güven endeksini açıkladı. TÜİK ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliğiyle yürütülen anket sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, eylülde geçen aya göre yüzde 6,1 geriledi. Ağustosta 62,35 olan endeks, bu ay 58,52 oldu.
DÖRT VERİDE DE DÜŞÜŞ
Tüketici güven endeksi, tüketicilerin kişisel mali durumları ve genel ekonomiye ilişkin mevcut durum değerlendirmeleri ile gelecek dönem beklentilerini ölçmeyi amaçlıyor.
Endeksin 100’den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100’den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor. TÜİK’in açıkladığı verilere göre, endeksi oluşturan ve hane halkının maddi durum beklentisi, genel ekonomik durum beklentisi, işsiz sayısı beklentisi ve tasarruf etme olasılığından oluşan dört verinin tamamında bu ay önemli düşüşler yaşandı.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi yüzde 4,7 azaldı. Geçen ay 86,17 olan endeks, bu ay 82,08’e geriledi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
Ağustosta 77,60 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi, yüzde 7,2 azalarak eylülde 72,04’e düştü. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösteriyor.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi de aynı dönemde yüzde 2,6 azalarak eylülde 61,86 değerine geriledi. Bu düşüş, gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki yükselişten kaynaklandı.
TASARRUF 20'NİN ALTINDA
Tasarruf oranlarının çok düşük olduğu Türkiye’de, hane halkının tasarruf etme olasılığı endeks değerinin 20’nin de altına gerilemesi dikkat çekti. Tasarruf etme ihtimali endeksi bu dönemde yüzde 18,3 azaldı. Ağustosta 22,16 olan endeks değeri, eylülde 18,11’e düştü. Bu azalış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını ortaya koydu.
Kaynak: BirGün