Türkiye ekonomik gücünü refaha dönüştüremiyor. Londra merkezli Legatum Enstitüsü’nün her yıl yayınladığı refah endeksinde Türkiye 78’inci sırada yer bulabildi.
Yalnız kişi başı gelir seviyesi değil, mutluluk, istihdam, güvenli internete erişim, sağlık, örgütlenme hakkı ve suç oranı gibi farklı 89 parametrenin hesaba katıldığı endekste, sekiz ana grup var: Ekonomi, girişimcilik ve fırsatlar, yönetim, eğitim, sağlık, güvenlik, kişisel özgürlükler ve sosyal sermaye.
142 ülkenin incelendiği endekse göre en müreffeh ülkeler İskandinav ülkeleri ve İsviçre.
OECD ÜLKELERİ ARASINDA SON SIRADAYIZ
Türkiye ise OECD ülkeleri arasında refah seviyesi açısından son sırada yer alıyor. Dünyanın en gelişmiş 18. Ekonomisi konumundaki Türkiye, büyüklüğünü refah seviyesinde ise gösteremiyor. G20 ülkeleri arasında Türkiye’den daha geride tek bir ülke var: Nüfusunun önemli bir kısmı açlık seviyesinin altında yaşayan Hindistan.
Türkiye 2009 yılında 80’inci sırada iken devam eden yıllarda sıralaması 2010’da 80’incilik, 2011’de 75’incilik, 2012’de 89’unculuk, 2013’te 87’incilik ve 2014’te ise 86’ıncılık olarak gerçekleşmiş. Geçen yılki 78’incilik sıralamasını belirleyen temel faktörler ise yönetim ve girişimcilik oldu. Türkiye bu iki kategoride sırasıyla 46’ıncı ve 55’inci sırada yer aldı.
Diğer yandan Türkiye’nin en kötü sıralamayı aldığı iki kategori ise sosyal sermaye ve kişisel özgürlükler, bu iki alanda sırasıyla 130’uncu ve 128’inci sırada yer alıyoruz. Türkiye’nin son üç yılda en ciddi gerilemeyi yaşadığı alanlardan biri 27 sıra birden gerileme yaşanan kişisel özgürlükler. En çok ilerleme sağlanan konu ise 16 sıra ile güvenlik.
Karayipler’e mi gitsek Moğolistan’a mı?
Diğer yandan Türkiye’yi bu sıralama ile refah seviyesinde sollayan ülkeler arasında sürpriz isimler de var.
Hak ihlalleri ile gündemden düşmeyen Suudi Arabistan 42, Karayipler’de minik bir ada ülkesi olan Trinidad ve Tobago 43, veri kaçakçılığı ile gündeme oturan Panama 46, krizle boğuşan Yunanistan 49, despotizmin hüküm sürdüğü Asya ülkeleri Çin, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan 52, 56, 57 ve 66, Türkiye’nin diplomatik kriz yaşadığı Rusya 58, at nüfusu insan nüfusundan daha fazla olan Moğolistan 59, Afrika ülkesi Botsvana 77’inci sırada yer buldu.
Kaynak: diken.com.tr