Emlak Konut’un Başakşehir’de yaptığı lüks konutların satış kurasından HSYK seçimlerinde AKP’nin desteklediği Yargıda Birlik Platformu üyelerinin çıkması tartışma yarattı.
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde AKP iktidarının destek verdiği Yargıda Birlik Platformu üyelerinin de aralarında bulunduğu hâkim ve savcılar, Emlak Konut GYO’nun Başakşehir’de hayata geçirdiği Ayazma Emlak Konut projesindeki lüks konutlara indirimli bir şekilde sahip oldu.
HSYK seçimlerinden önce CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde iddiaların doğru olup olmadığını, doğruysa hangi hâkim ve savcıların ev sahibi olacağını sormuştu.
Ev sahipleri listesinde İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu, bakan çocukları ile Reza Zarrab’ı tahliye eden hâkim İslam Çiçek ve 25 Aralık soruşturmasını kapatan savcılara kadar çok sayıda isim bulunuyor.
Emlak Konut GYO’nun internet sitesinde “kuralı satış” olarak lanse edilen projeye başvurular 30 Ocak tarihi itibarıyla sonlandı.
1236 haneli Ayazma Emlak Konutları Projesi’nde 750 konut Adalet Bakanlığı’na ayrıldı ancak kurayla belirleneceği söylenen bu konutların birçoğuna Yargıda Birlik Platformu üyesi hâkim ve savcılar sahip oldu.
Hâkim ve savcılara lüks konutlar için yapılan indirim bazı evlerde 100 bin TL’yi aştı. Bu miktarda yapılan bir indirimle orta gelir düzeyinde bir aile TOKİ’den ev sahibi olabiliyor. Söz konusu projenin Haziran 2017’de bitirilerek teslim edilmesi planlanıyor.
MİT TIR’LARINI DURDURAN SAVCI
Listede en dikkat çeken isimlerden olan ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na 17 Aralık soruşturmasının hemen ardından getirilen Hadi Salihoğlu evine 491 bin TL’ye sahip olurken evin internet sitesindeki satış fiyatı ise 557 bin TL.
Adana’da MİT TIR’larının durdurulmasına ilişkin askerler hakkında “casusluk” soruşturması yürüttükten sonra Küçükçekmece Başsavcısı olarak atanan Ali Doğan da lüks daire sahibi olan isimler arasında yer alıyor.
Doğan evini 595 bin TL’ye alırken, evin fiyatı internet sitesinde 675 bin TL olarak yer aldı.
17 ve 25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturmaları sonrası açılan sulh ceza hâkimliklerine atanan, bakan çocukları, Reza Zarrab ve Süleyman Aslan gibi isimleri tahliye eden hâkimler de talihliler listesinde yer aldı.
Ekim 2014’teki HSYK seçimleri öncesi İstanbul’da hükümetin desteklediği Yargıda Birlik Platformu’nun yemeklerini organize eden İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcısı Fehmi Tosun da lüks daire alanlardan oldu.
25 ARALIK SAVCILARI
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile Yasin El Kadı’nın da aralarında bulunduğu 96 kişinin şüphelisi olduğu 25 Aralık yolsuzluk soruşturmasını kapatan İstanbul Cumhuriyet Savcıları İsmail Uçar, İrfan Fidan ve Fuzuli Aydoğdu da lüks konut sahibi olan talihliler arasında yer aldı.
Dosyaya takipsizlik kararı veren savcıların üçü de HSYK kararnamesi ile başsavcıvekili olarak atanmıştı.
Soruşturmayı örten Başsavcıvekili Fuzuli Aydoğdu’nun daire fiyatı 593 bin TL, Başsavcıvekili İrfan Fidan’ın daire fiyatı 528 bin TL, Başsavcıvekili İsmail Uçar’ın daire fiyatı ise 674 bin TL.
YARGI MENSUPLARI TEPKİLİ
Yargıda Birlik Platformu yöneticilerinin kurduğu “Adalet Gündemi” isimli sitenin Facebook hesabında 23 Aralık 2014’te projeye ilişkin dikkat çeken bir bilgi paylaşılıyor.
Sitede yer alan yorumlarda Hâkim Dursun Ali Çöloğlu, projenin tek maaşla çalışan hâkim-savcılar için uygun olmadığını belirterek, “5.200 TL maaş alan bir hâkim/savcı her ay 3700 TL ödeyecek.
Peki, elinde kalan 1.500 TL ile nasıl geçinecek?” diye soruyor. Hâkim Mehmet Emin Çevik de projenin amacının hâkim-savcıları ev sahibi yapmak olduğu konusunda tereddütleri olduğunu kaydederek, “Bu fiyatları bir hâkim savcının vermesi mümkün değildir.
Amaç elinde birikimi olan veya varlıklı yakınları olan hâkim savcılarımızı rant yoluyla zengin etmek midir?” ifadelerini kullandı.
Kaynak: Canan Coşkun / Cumhuriyet