AP, AFP ve Reuters giderek otoriterleşen Erdoğan’ın medya özgürlüğüne yeni bir darbe vurduğunu yazdı.
Tutuklamalar dünya basınında da yankı buldu. AP, AFP ve Reuters giderek otoriterleşen Erdoğan’ın medya özgürlüğüne yeni bir darbe vurduğunu yazdı. Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI) de dayanışma açıklaması yaptı.
Amerikan haber ajansı AP, “Türkiye’de medya özgürlüğüne yeni darbe” diye niteledi. “Hükümetin başta TIR’ların silah taşıdığını inkâr ettiğini, kargoda insani yardım olduğunda ısrar ettiğini, daha sonra bazı yetkililerin Suriyeli Türkmenlere silahcephanelik taşındığını ima ettiğini, son olarak Erdoğan’ın ‘Silah taşısalar ne olur’ dediğini” aktaran AP “Dündar’la Gül’ün tutuklanması Türkiye’de gazetecilere yönelik baskı, yargılama ve şiddetin artması eşliğinde şartların daha da kötüleşmesiyle endişelerin derinleştiği bir döneme denk geldi” dedi. Erdoğan’ın Dündar için suç duyurusunda bulunup “Bırakmam” demesinin ardından tutuklamaların geldiğini belirtti.
Fransız haber ajansı AFP, “muhalif” diye nitelediği Dündar ile Gül’ün “MİT’in Suriye’deki İslamcı isyancılara silah gönderdiği iddialarını haberleştirmeleri sonrası casusluk ve devlet sırlarını açığa çıkarmak suçlamalarından” mahkeme kararıyla tutuklandığını duyurdu. AFP, Cumhuriyet’in MİT TIR’ları haberini mayısta yayımlandığında “Türkiye’de siyasi fırtına koptuğunu” belirtti. “Öfkelenen Erdoğan’ın Dündar’a ağır bedel ödetme yemini ettiğini, Dündar hakkında şahsen suç duyurusunda bulunup iki müebbet istediğini” aktaran AFP, “Türkiye Esad’ın devrildiğini görmek istemesine rağmen, Suriye’deki İslamcı isyancılara yardım ettiğini hararetle inkâr ediyor” dedi.
Reuters, haberinde Erdoğan’ın otoriterleşmesine rağmen AB’nin Türkiye’deki medya özgürlüğünü eleştirmede ölçülü davrandığını, zira sığınmacı krizi ve IŞİD’le savaşta Türkiye’nin yardımına muhtaç olduğunu belirtti.
Kaynak: cumhuriyet.com.tr