İstanbul üzerinde yoğunlaşan elektrik yüklü CB olarak adlandırılan Cumulonimbus bulutları Atatürk Havalimanı hava trafiğinde gecikmelere neden oldu.
Hem kalkış hem de iniş sırasında uçakların CB bulutlarının etrafından dolaşması nedeniyle rötar meydana geldi. Olumsuz hava koşulları nedeniyle Dış ve İç Hat seferlerini yapacak uçaklar kapılarını kapattıktan sonra yolcularıyla park pozisyonunda beklemek zorunda kalırken, iniş yapmak isteyen uçaklar da havada tur atmak zorunda kaldı.
Bu arada, Onur Hava Yolları'nın Bodrum-İstanbul seferini yapan uçağı Atatürk Havalimanı'na inemeyince İzmir'e inmek zorunda kaldı.
NEDEN CB BULUTLARININ İÇİNE GİRİLMEZ
İçlerinde barındırdıkları yoğun oluşumlar ve türbülans nedeniyle, kısaca CB olarak adlandırılan Cumulonimbus bulutları, uçuş sırasında en ciddi meteorolojik tehlikeyi oluşturur. Olgunlaşmış bir CB içinde büyük su damlacıklarını tutmak için yukarı doğru olan hava akımı hızı 10.000 feetdakika'yı geçebilir. Bu büyük damlacıklar şiddetli yağmur veya dolu olarak aşağı düşer.
CB'nin örsünün oluşması, gök gürültüsü ve şimşek olgunlaşmış aktif tehlikeli CB'leri belirler. Aktif örsü olan bir CB bulutu dolu, yarattığı etki ve pozitif olarak radarda tespit edilememesi sebebiyle, CB'lerin yarattığı en büyük tehlikedir.
Kaynak: DHA