HRW: Güneydoğu'da sivil ölümler endişe verici

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), son raporunda Güneydoğu’da süren operasyonlar ve çatışmalarda çok sayıda sivillin öldüğüne dikkat çekti.
HRW son raporunda, eylül ve kasım aylarında uygulanan uzun süreli sokağa çıkma yasakları sırasında güvenlik güçlerinin operasyonlarını mercek altına aldı. Örgüt, bu süreçte hayatını kaybeden 15 sivilin yakınlarıyla görüşmeler yaptı.

Raporda, yerel insan hakları kuruluşlarına göre operasyonlarda 100'ün üzerinde sivilin öldürüldüğü ve çok sayıda sivilin de yaralandığı aktarıldı.

HRW’nin Türkiye araştırmacısı Emma Sinclair-Webb, sivil ölümlerin araştırılması gerektiğini belirterek "Bölgedeki Kürt nüfusa yapılanların göz ardı veya örtbas edilmesi, yalnızca Güneydoğudaki yaygın bir kanının doğrulanmasına yarayacaktır: Mesele Kürt silahlı gruplara yönelik polis ve askeri operasyonlara geldiğinde, hiçbir sınır ya da kanun yok” dedi.

‘TERÖRLE MÜCADELE ULUSLARARASI STANDARTLARA UYMALI’

HRW'nin raporunda "Türkiye’nin terörle mücadele hakkı ve yükümlülüğü var. Ancak bu mücadelede başvurulan yöntemlerin başta Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi olmak üzere, uluslararası standartlarda belirtilen insan haklarına saygılı olması gerekir” denildi.

PKK’ya bağlı silahlı Kürt grupların da güvenlik güçlerine karşı ‘patlayıcı yerleştirilmiş hendekler kazmaktan ve barikat kurmaktan vazgeçmeleri gerektiğini’ belirten örgüt, bu uygulamaların halkın acil hizmetlere ve tıbbi bakıma erişimini engellediğine dikkat çekti.

Kaynak: tr.sputniknews.com

    :

    :

    :

    :

    "HRW: Güneydoğu'da sivil ölümler endişe verici" hakkında Tweetler

    DİĞER GÜNDEM HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete