Melih Gökçek, kayıp 553 milyon TL için "paralel yapıyı" suçladı. CHP'li Gök, "bu bir itiraf" dedi, savcıları göreve çağırdı.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bilançosundaki 197 numaralı “Sayım Noksanları Hesabına” yansıyan bilgilere göre, Belediyede yapılan sayımlarda 2015 yılında 553 milyon liralık bir varlık eksik bulunuyor. Bu tutar 2013 yılı bilançosunda 460 milyon lira, 2014 yılında ise 517 milyon lira olarak gösterilmişti.
SAYIM NOKSANLARI HESABI NEDİR?
Bilançolarda 197 Sayım Noksanları Hesabı, sayım sırasında kasada bulunmayan paralar ve yerinde bulunmayan varlıklar, yok olma sebepleri araştırılıp bulununcaya kadar geçici olarak kaydedilen bir hesap olarak bulunuyor. Bu hesaba geçici olarak kaydedilen kayıp para ve varlıkların yok olma nedenlerinin idare tarafından derhal araştırılarak tespit edilmesi ve varsa bedelini sorumlulardan tahsil etmesi, sorumlu bulunamadığında ise tutarın sayım noksanlıkları hesabından çıkarılması gerekiyor.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin söz konusu hesabı ise her yıl şişiyor. Uzmanlar bu hesabın giderek büyümesini kayıp para veya varlıkların sayım sırasında bulunamamaları nedeniyle belediye kaydından çıkarılmakta olduğunu ifade ediyorlar.
MELİH GÖKÇEK KAYNAK HOLDİNG’İ SUÇLADI
Ankara Büyükşehir Belediyesi, konunun basına yansıması üzerine, “daha önce defter usulü yapılan çalışmaların, otomasyon sistemine geçirildiği ve Fetullahcı Terör Örgütü-Paralel Devlet Yapılanmasının şirketi olduğu gerekçesiyle geçen yıl kayyum atanan Kaynak Holding’e bağlı BELSİS Bilgisayar yazılım İletişim Hizmetleri Tic. San. Ldt. Şirketinden alınan yazılım işlemlerindeki hata nedeniyle “sayım noksanı” tanımlanan sonucun ortaya çıktığı” savunmasını yaptı.
“PARALEL YAPIYLA İŞBİRLİĞİ”
Levent Gök, Melih Gökçek’in veremediği 553 milyon liranın hesabını yazılım şirketinin üzerine attığını, bu şirketin de “paralel” çıktığını ifade etti.
Kaynak: gercekgundem.com
Melih Gökçek için nereden bakılırsa bakılsın bu sorumluluktan kurtulamayacağını belirten Gök, “Melih Gökçek, hesap vermekten kaçayım derken, paralel yapıyla nasıl işbirliği yaptığını da cümle âleme ilan etti. Cumhuriyet savcılarını göreve çağırıyorum” dedi.
Gök, “sayım noksanları hesabına”, sayım sırasında kasada bulunmayan paralar ile eksik olan demirbaşların kaydedildiğini hatırlatarak şunları söyledi:
”Belediye bunun bir yazılım hatasından kaynaklandığını ileri sürüyor. Hatalı olan bir yazılımı niçin düzeltemiyor. 2013 yılında hatalı girilen bir rakam sonraki yıllarda sürekli büyür mü? Kaldı ki uzmanlar teknik olarak sayım noksanlıkları hesabına yapılan bilinçli kayıtlar dışında, bilgisayar firmasının yazılım sistemindeki yanlışlıktan kaynaklanan bir hatanın olması mümkün değildir. Bu hesap sayım sırasında fiilen bulunmayan ayni ve nakdi varlıkların geçici olarak kaydedildiği bir hesaptır. Yani parasını belediyeye ödetip faturasını aldığın 553 milyon liralık demirbaş ortada yok. Büyük ihtimalle parası Belediyeden ödenen bu demirbaşlar hiç olmadı."
2013’TE FARKEDİLEN HATA 2014’TE 2015’TE TEKRARLANIR MI”
CHP’li Gök, Belediye’nin yaptığı açıklamada, “Hatanın fark edilmesiyle ilgili yazılım firmasıyla sözleşme sone erdirilmiş ve yeni program alınmıştır. Yeni programda hata bulunmadığı için 2014 ve 2015 mal kayıtlarında herhangi bir hata bulunmamaktadır” diyerek kamuoyunu yanıltmaya çalıştığını vurguladı. Gök, “hata bulunmadığı” ileri sürülen 2014 yılında “sayım noksanları hesabının” bir önceki yıla göre 57 milyon lira artarak 517 milyon liraya, 2015 yılında da 15,8 milyon lira artarak 553 milyon liraya yükseldiğini bildirdi.
Levent Gök, Belediyenin, “Sayıştay denetiminden geçtik, Sayıştay bu konuda sorgu yazmadı, öyleyse aklandık” gibi bir yaklaşım içerisine girmesinin de yanlış olduğunu bildirdi. Gök, “Sayıştay denetiminin artık ne anlama geldiğini, daha doğrusu bir anlamı kalmadığını hepimiz biliyoruz. Sayıştay’ın bu konuyu tespit etmemesinin suçun varlığını ortadan kaldırmayacağını bilmeniz gerekir” dedi.
Kaynak: gercekgundem.com