AB ile Türkiye arasında imzalanan göçmen anlaşması kapsamında, Yunanistan'dan Türkiye'ye gönderilecek göçmenlerle ilgili Türkiye'de yapılan hazırlıkların yeterli olup olmadığına dair kaygılar artıyor.
Yasadışı yollardan Yunanistan'a geçen göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesine Pazartesi günü başlanacak. Birlemiş Milletler ve bazı insan hakları örgütleri bazı göçmenlerin Suriye'ye gitmeye zorlanmasından endişe duyduklarını belirtiyor. AB-Türkiye anlaşması, Avrupa'ya yasadışı kitlesel göçmen akışını durdurmayı hedefliyor.
Anlaşma kapsamında, Türkiye'den Yunanistan'a yasadışı yollardan geçen göçmenlerin iltica başvurusunda bulunmamış ya da bulunup da başvuruları kabul edilmemiş olanları, 4 Nisan'dan itibaren Türkiye'ye geri gönderilecek.
ALMANYA İLK GÖÇMEN ALAN ÜLKE OLACAK
Bir AB yetkilisi Pazartesi günü birkaç yüz kişinin Türkiye'ye gönderilmesinin beklendiğini söyledi. Türkiye'ye gönderilen her bir göçmen için AB, Türkiye'den bir göçmen kabul edecek. Almanya Cuma günü, göçmenleri alacak ilk AB ülkesinin kendisi olacağını açıkladı.
'DİKİLİ'DEKİ KAMP ALANI YETERSİZ'
Dikili yakınlarında bulunan ve göçmenlerin kabul edileceği kamp alanına giden BBC muhabiri Mark Lowen, alanın boş olduğunu söylüyor.
Lowen, yerel yetkililerin, göçmenlerin Dikili'deki kampta sadece geçici olarak kalacağını, buradan Türkiye'nin başka yerlerine gönderileceklerini söylediğini belirtiyor.
Lowen, göçmenleri taşıyan teknelerin hâlâ Ege Denizi'ni geçmeye çalıştığını da belirtiyor.BBC muhabiri, Cuma günü Türk Sahil Güvenlik ekiplerinin Dikili yakınlarında 160 göçmeni yakaladığını daha fazla sayıdaki göçmeninse Yunan adası Lesbos'a geçtiğini belirtiyor.
Lowen, AB planının hayata geçirilmesiyle ilgili kaygıların sadece geri gönderilecek göçmenlerin karşılaşacağı muameleye dair endişelerle ilgili olmadığını, aynı zamanda bazı yardım kuruluşları ve AB ülkelerinin Türkiye'yi 'güvenli ülke' olarak tanımamasıyla ilgili olduğunu da belirtiyor.
GÖÇMENLERDEN PROTESTO
Uluslararası Af Örgütü Türkiye'yi, binlerce Suriyeli göçmeni ülkelerine geri dönmeye zorlamakla suçlamıştı. Türkiye iddiayı reddetmiş, hiçbir göçmeni iradesi dışında Suriye'ye göndermediğini söylemişti.
Cuma günü Yunan parlamentosu, göçmenlerin Türkiye'ye gönderilmesiyle ilgili bir yasa tasarısını 107'ye karşı 169 oyla kabul etti.Yunanistan'daki göçmenlerse uygulamaya karşı protesto gösterileri düzenledi.Chios adasında yüzlerce göçmen, bulundukları kampın çevresindeki dikenli telli çitleri yıkarak kamptan kaçtı.Göçmenler, yakınlardaki bir limana yürüdü ve Kuzey Avrupa'ya doğru yollarına devam etmelerine izin verilmesini talep etti.
Bir göçmen şunları söyledi: "Sınır dışı etmek büyük bir hata çünkü biz buraya gelirken, özellikle de Türkiye'den Yunanistan'a geçerken, birçok şeyi riske ettik. Türkiye'den buraya kaçak getirildik. Geri dönemeyiz."
Başkent Atina yakınlarındaki Piraeus yakınlarında da göçmenler ve yetkililer arasında gerilim yaşandı.
Kaynak: BBC Türkçe