Almanya Federal Parlamentosu'nda 1915 olaylarının “soykırım” olarak nitelendirdiği yasa tasarısı onaylandı.
1915 olaylarına ilk kez 'soykırım' nitelemesi yapan yasa tasarısı, Alman parlamentosunda yapılan göçrüşmenin ardından oylanarak kabul edildi.
AKP'nin dış politikaları sonucu Türkiye'nin dünyada yalnızlaşmasının bir faturası da, son yıllarda peş peşe 20'ye yakın ülke parlamentosunda soykırım tasarılarının kabul edilmesi şeklinde geri döndü.
BU KARAR EN ÇOK HRANT'I ÜZERDİ
Yaşamı boyunca 1915 olaylarının dönemin emperyalist güçleri olan İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusyası gibi güçlerin kışkırtmaları ve oyunları sonucu Anadolu halklarının bir birini katlettirmesi olarak gören ve "Büyük katliamdan o ülkeler sorumlu' diyen Hrant Dink'in bu mücadelesi Türkiye'de de yeterince anlaşılamamıştı. Bu kararın bu haliyle kabul edilmesi, yaşasaydı belki de en çok Hrant Dink'i üzecekti.
TASARI NASIL GEÇTİ?
1915 olaylarına ilk kez 'soykırım' nitelemesi yapan yasa tasarısı, Alman parlamentosunda görüşülmeye başlandı. Başbakan Merkel, yardımcısı ve Dışişleri Bakanı oylamaya katılmıyor. Ülkedeki Ermeni toplumunun temsilcileri ve dini liderlerinin de izlediği oturumda tasarının kabul edilmesi bekleniyor.
Almanya Federal Parlamentosu, 1915 Ermeni Olayları’nı ‘soykırım’ olarak niteleyen yasa tasarısını görüşmeye başladı. Partilerin görüşlerini kürsüde dile getirmesinden sonra oylamaya geçilecek. Yeşiller Partisi adaına eş genel başkan Cem Özdemir tasarıyı savunan bir konuşma yaptı.
Kaynak:abcgazetesi.com