CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, ilkokuldan üniversiteye kadar tüm öğrencilerin belediye tesisleri ile belediyelerce kiraya verilen işletmelerde yüzde 50 oranında bir indirimden yaralanmasını sağlamak için TBMM'ye kanun teklifi sundu.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, 5393 Sayılı Belediye Kanunu’na ek madde eklenmesi hakkında kanun teklifi verdi. Teklifte, “Belediyelerin taşınmazlarına belediye veya kira karşılığında başka şahıslar tarafından açılacak olan kafe, kafeterya, çay bahçeleri, çay evleri, restoran, lokanta vb. işletmelerden ilkokul, ortaokul, lise ve üniversitede eğitim ve öğrenim gören öğrenciler yüzde elli (yüzde 50) indirimli yararlanacaktır. Belediyelerce imzalanan kira kontratlarına anılan öğrencilerin hizmetlerden yüzde elli ( yüzde 50) indirimli yararlanacağına dair madde eklenmesi zorunludur.” ifadesi yer alıyor.
Genel Başkan Yardımcısı Tanrıkulu’nun TBMM Başkanlığına sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi:
“Ülkemizde ilkokula, ortaokula, liseye ve yükseköğrenime devam eden yüz binlerce gencimiz mevcuttur. Gerek lise gerekse üniversite eğitimleri için birçokları başka şehirlerde ikamet eden öğrencilerimiz ülkemizin mevcut ekonomik şartlarında maddi sıkıntılar yaşamaktadırlar. Ailelerinin katkıları ile eğitimlerini tamamlamak zorunda kalan öğrencilerin eğitim masrafları dışında birçok kalemde giderleri olmaktadır.
‘ÖĞRENCİ HEM KALİTERLİ HEM UCUZ HİZMET ALABİLECEK’
Bilime, eğitime ülkemizde verilemeyen önem aynı zamanda ayrılan bütçe ile bunu kanıtlar niteliktedir. Öğrencilere verilen öğrenim kredileri ve bursların yetersizliği de sorunların çözümüne engeldir.
Öğrencilerimiz dersleri dışında kalan zamanlarda sosyal yaşantılarına devam edebilmeleri, rahatlama ve dinlenmek için kafeleri ve çay bahçelerini tercih etmektedirler.
Ancak mevcut ekonomik sorunlar nedeniyle bu tarz mekanlarda harcanan zaman kısıtlı olmaktadır. Belediyelerin birçok taşınmazı girişimciler tarafından kiralanmakta ve özel teşebbüs olarak işletilmektedir. Bu işletmelerin birçoğu ise insanların dinlenme ve rahatlamak için uğrak yerleri olan kafeler, çay bahçeleri, çay evleri, restoran, lokanta vb. olarak işletilmektedir. Bu amaçla belediyelerden kiralanan mekanlarda yapılacak ve sadece kira kontratlarında belirtilerek yapılacak düzenleme ile birçok öğrenci hem kaliteli hem de ucuz hizmet alabilecektir.
‘ÖĞRENCİLERİN EKONOMİK GİDERLERİ YARI YARIYA İNECEK’
Belediyelerden kiralanan ve hizmet amaçlı kullanılan kafe, kafeterya, çay bahçeleri, çay evleri, restoran, lokanta vb. işletmeleri kullanan öğrencilerimize yüzde elli (yüzde 50) indirim yapılması öğrenim gören öğrencilerimizi ekonomik olarak rahatlatacaktır.
Bu ekonomik rahatlama neticesi ile derslerinden arta kalan zamanlardaki dinlenme ve rahatlama zamanlarında bir nevi nefes almalarına imkan verilebilecektir. Bu rahatlama ile motivasyonları artacak öğrencilerin sosyal hayatlarında ve eğitim hayatlarına bir katkı sağlanabilecektir. Örnek vermek gerekirse bir kafede 4-5 Türk Lirası karşılığı satılan çayın bir öğrenciye getireceği yükün hesaplanması zor olmamaktadır, yapılacak düzenleme ile öğrencilerin en azından ekonomik giderleri yarı yarıya inecektir.”
Kaynak: Cumhuriyet