HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, bugün miting planının netleştireceklerini belirterek, "İki eş başkanız, Türkiye'nin 81 ilini gezmeyi hedefliyoruz" dedi.
Demirtaş, TBMM'deki HDP grubunda gazetecilerin sorularını yanıtladı. Hiçbir partinin seçmenini yüzde 100 tatmin edecek aday listesi çıkartamayacağını belirten Demirtaş, "Ama en makul listeyi çıkardığımıza inanıyorum. Biz 4 temel kriteri adaylık belirlemesinde esas aldık. Birincisi, hem tek tek adaylarımız, hem de 550 adayımızın tümü HDP vizyon ve profilini temsil etmeli. Çok kültürlük, çok dillilik, çok inançlı Türkiye toplumu ve çoğulculuğa dayalı demokrasi anlayışını temsil etmeli. İkincisi, adayların önemli bir kısmı toplumsal karşılı olan kişilere baktık. Üçüncüsü adaylarımız aynı zamanda seçmenle iyi bir iletişim kurarak partiye oy kazandıralı ve barajı aştırmalı. Dördüncüsü seçilecek adayların parlamentodaki mücadeleyi karşılayacak profilden oluşması gerekir. Adaylarımızın geneline baktığımızda bunu yakaladık. Çok karmaşık bir aday belirleme sistemi yaptık. Çok katılımcı bir yöntem. Bence HDP'nin listesi Türkiye'nin yapılabilecek en renkli Türkiye'yi temsil eden liste oldu. Gelen tepkilerde öyle. Hiç kimse yüzde yüz mükemmelliği yakalayamaz daha iyisi olurdu ama bu zorluklar içerisinde barajı açma kaygısına da gözeterek hassas tercihlerde oldu. Kadın temsiliyetini yüzde 50 kadınlarda yakaladı. Partimizin listesindeki kadın aday sayısı 3 büyük partinin kadın aday sayısının toplamından fazla. Bu yönüyle baktığımızda diğer partiler sınıfta kaldı" dedi.
BERAT ALBAYRAK'IN ADAYLIĞI
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın damadı Berat Albayrak'ın aday, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'in oğlu Osman Gökçek'in aday gösterilmemesi ile ilgili soruya Demirtaş, "Sayın Cumhurbaşkanın ağırlığı AKP üzerinde vardı. Aday listelerinde de olduğu anlaşılıyor. Tanıdıklardan akrabalardan sen, ben olarak oluşturulan bir aday listesi. Renksiz donuk bir aday listesi var" diye cevapladı.
AK Parti'de adaylıktan çekilenlerinde olduğunun sorulması üzerine "Kendi iç tartışmaları iktidar kavgalarıdır. Bizim için bir anlam ifade etmiyor. Topumun kendisi AKP'den umudunu yitiriyor. AKP'lilerin de umudunu yitirmesi normaldir. Gemiler batarken bu işler böyledir" dedi.
İHSANOĞLU'NUN ADAYLIĞI
Çatı aday Ekmeleddin İhsanoğlu'nun MHP'den aday gösterilmesiyle ilgili olarak Demirtaş, "chp ve MHP'nin ortak adayıydı. Sevindim doğrusu. Kendisine başarılar diliyorum, hayırlı olsun. Aynı şehirden adayız. Demokratik bir çalışma tarzı olduğunu biliyorum kendisinin. Herhalde karşılaşırız diye düşünüyorum" diye cevap verdi.
BARAJ KONUSU
'Baraj konusuyla ilgili yeni bir anketiniz oldu mu?' sorusuna Demirtaş, "Barajı aşabileceğimizi hep söyledik. Şu anda da barajı aşabileceğimiz dair her saat daha da büyüyor. Barajı aşabileceğimizi ve o sınırda olduğumuzu söyleyebilirim. Cuma günü aday tanıtımından sonra bir günlük aday eğitimi toplantısı yapacağız. 21 Nisan'da seçim bildirgemizi açıklayacağız İstanbul'da. Kampanyamız yeni yaşam üzerine kurulu. Türkiye artık yeni bir yaşamı özledi. Bu seçim döneminde kutuplaşma ve gerilimi düşürecek siyasetimiz olacak. Tansiyonu asla yükseltmeyeceğiz. Barışçıl, demokratik, neşeli bir kampanya yapmak istiyoruz. Barajı geçersek Türkiye siyaseti demokratik dengelere oturacak" dedi.
İÇİMİZ RAHAT DEĞİL
Seçim güvenliği ile ilgili soruya Demirtaş, "Seçim güvenliği ağırlıklı olarak sandık dışı İçişleri Bakanlığı. Şuanda bir planlamış İçişleri bakanı ile görüşmemiz yok. İhtiyaç olursa parti yetkililerimiz bir araya gelir. Rahatça seçim çalışması yapması için. Sandık dışı güvenliğini polis sağlamakta sorumlu. Yüzbinlerce gönüllü genç HDP'nin müşahidi olmak için başvuru yaptı. Oy kullanacakları sandıkta da gözlemcilik yapacak. Yurt dışı oyları konusunda gönlümüz rahat değil. İçimiz rahat değil. Günlerce orada kalacak sandık. Tedbir alma konusunda zorlanıyoruz. Hükümete bağlı birimlerin kontrolünde" dedi.
ÖCALAN'IN ADAYLIĞI
Dilek Öcalan'ın adaylığıyla ilgili soruya ise Demirtaş şöyle cevapladı: "Cuma günü değerlendirmelerimizi yapacağız. Aday renkliliği içerisinde Dilek Öcalan'da bunlardan biridir. Bir kadın adayımızdır. Şanlıurfa'da siyasi parti çalışmaları içinde bulunan bir siyasi kadromuzdur. Türkiye gerçekliğine aykırı değil, tam da Türkiye gerçekliğinin bir parçasıdır. Adaylarımız arasında Ermeni var, Alevi var çünkü Türkiye'nin gerçeğidir. Başörtülü kadınlar var, Kürtlerde var bunlar Türkiye'nin gerçeğidir. Dilek Öcalan'da Türkiye'nin bir gerçeğidir."
SEÇİM ŞARKISI
Demirtaş, 'Seçim şarkısını sizin de seslendirdiğiniz söyleniyor' sorusuna, "Seçim müziğimiz birkaç güne hazır olur. Benim de katkım oldu. Sanatçı gönüllü arkadaşlar çaba sarf etti. Benim de amatör müzikle ilgilenin kişi olarak katkım oldu" dedi.
Seçim beyannamesinin iki ayaklı olduğunu belirten Demirtaş, "İki ayaklı, biri genel, biri kadın beyannamesi. İkisini de 21'inde açıklamayı düşünüyoruz. Beyannamemiz boş hayaller, pembe laflar üzerine kurulu olmayacak. Gerçekçiliğe dayalı, yapabileceklerimizi anlatacağız. Uçuk vaatler olmayacak. İnandırıcı olmasını istiyoruz. Biz iktidara geldiğimizde Ankara'ya deniz getireceğiz gibi bir şey görmeyeceksiniz" dedi.
PKK KONUSU
Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü: "PKK'nın siyasi zemine dahil olması konusunda özgün bir aday çalışmamız olmadı. Fakat biz ortaya çıkaracağımız seçim sonucuyla birlikte gerçekten de silahların ebediyen susmasına yardımcı olacak bir inancı ortaya çıkartacağız. Bu yönüyle PKK'NIN silahsızlaşmasını kolaylaştıracak bir hamle yapacağız. HDP' nin başarısı silahsızlanmayı kolaylaştıracak sürecin önünü açar. PKK'nın kadrolarının siyasete ve meclise taşınmasıyla ilgili bir çalışması olmadı. Aday listemizde böyle bir şey yok. Olsaydı bunu da açıkça söylerdik. Bunu çok da yanlış görmüyorum. PKK silahları bırakıp demokratik siyasete girecekse bu illa parlamentoda olması gerekmiyor. Bu benim her zaman desteklediğim bir şeydi. Bu seçimde böyle bir şey yok."
HATİP DİCLE'NİN ADAY OLMAMASI
Hatip Dicle'nin aday olmamasıyla ilgili soruya Demirtaş, "Hatip beyin kendi tercihidir. Çok ısrarımız oldu aday olması konusunda. Kendisi sağlık gerekçesi ve DTK Eş Başkanı olarak siyasetin ve çözüm sürecinin içinde olduğunu belirterek aday olmak istemedi" dedi.
POPSTAR DEĞİLİM
Demirtaş, "Şahsımla ilgili gençlerin ilgisinden memnunum. Memnun oluyorum. Şu hususa dikkat etmek istiyorum. Ben bir fenomen değilim. Rock veya Popstar değilim. Siyasi hedefleri olan, Orta Doğu'nun kan revan içerisinde olduğu Türkiye'nin de barış ve demokrasiye ihtiyaç duyduğu bir dönemde umut yaratan bir siyaseten eş başkanıyım. Beni bu yönümle birlikte ele alırlarsa çok mutlu olurum. Öbür türlüsü gelip geçici hevestir Sadece popülerlik üzerinden siyaset yapılmasını doğru bulmuyorum" diye konuştu.
ÇÖZÜM SÜRECİ
Demirtaş, "Çözüm süreci bizim açımızdan buzdolabına kaldırılmış değil. HDP'nin projeleri, başarısı bizzat çözüm sürecinin kendisindir. Ne kadar başarırsak o kadar ilerleyecek. Artık HDP'nin başarısına kilitlenmiş bir çözüm süreci ile karşı karşıyayız. Yeni dönem parlamentosu nasıl şekillenirse şekillensin. Eğer HDP varsa demokratik, özgürlükçü bir anayasa gerçekleşsin diye daha fazla umutlu olmak için sebep olmuş olacak. HDP yoksa o parlamentoda, diğer 3 parti varsa ben heyecan duymam. Oradan ne sivil anayasa, çözüm süreci ne de barış çıkmaz o parlamentoda Güçlü gelirsek parlamentoya Türkiye rahatlamış olacak. Yeni anayasa güçlenmiş olacak. Çözüm sürece o zaman daha rahat ilerleyebilecek" diye konuştu.
SEÇİM SONRASI ADIMLAR
İmralı ziyaretiyle ilgili soruya Demirtaş, "İmralı'ya gidiş-geliş devam etmeli. Çözüm süreci için ilerleyen günlerde heyet ziyaret yapabilir" dedi. 'Seçim sonrasına kalan bir süreç mi?' sorusuna, Demirtaş, "Parlamento kapandı .Yasa çıkmayacak. Adımlar atılamayacak. Görüşmeler devam edebilir belki, müzakereler başlar, ki başlarsa çok iyi olur. Adımların atılması seçim sonrası gerçekçi olmak lazım" dedi.
GÖZLEMCİ HEYET
'Bir sonraki İmralı ziyareti gözlemci heyetle mi? yoksa sadece bizim heyetimiz mi gidecek?' sorusuna Demirtaş, "Bu netleşmedi. Gözlemci heyetle (izleme kurulu) gidilirse müzakere başlanmıştır diyebiliriz. Yok gözlemci heyet gidemezse henüz müzakere başlanmadı diye yorumlamak lazım. Müzakere başlarsa kongre takvimiyle o konuşma başladığı zaman konuşulacak mevzulardan biri olacak. Ne zaman kongrenin toplanacağına o müzakere masasında karar verilecek. Şuanda aynı noktadayız. Gelinen noktada ne gerileme ne de ilerleme olmadı" dedi.
"BARAJ SORUNU BİTTİ DİYEMEM"
'Kamuoyu yoklamasıyla ilgili AK Parti'nin oy oranıyla ilgili bilgi var mı elinizde ?' sorusuna, Demirtaş, "Baraj sorunu tümü ile ortadan kalkmıştır bizim için diyecek durumda değilim. Barajı aşabileceğimizi düşünüyorum. Anketlerde öyle gösteriyor. HDP'nin baraj sorunu bitti, çok iyi oy oranlarına ulaştık diyecek durumda değilim. AKP'de ciddi düşüş var. Tahminlerime göre Tek başına iktidarı kaybetmenin tam sınırında AKP. Daha iki ay var önümüzde. Biz baraj sınırında, AKP iktidardan düşme sınırında. MHP'den de bize oy vereceğini söyleyen kişilerle tanıştığımı söyleyebilirim. Biz hedef olarak AKP'yi geriletmek için bir kampanya yürütüyoruz. Hedefimizdeki parti muhalefet partileri değil. İktidar partisi seçim kampanyasında siyasi olarak hedefimiz olacak."
ÖCALAN LİSTEYİ GÖRDÜ MÜ ?
Demirtaş, "Heyetimizde kısa bir aktarım yaptı. Aday profili inancını bizlerle paylaşmıştı. Adaylarla ilgili değerlendirme yapmadı kendisi" dedi.
İZLEME HEYETİ İSİM ÖNERİSİ
'İzleme heyetinde netleşmiş isim var mı?' sorusuna Demirtaş, "İzleme heyeti ile ilgili bizler bir isim havuzu önerdik. Bu listeyi hükümetle paylaştık. 15-20 kişilik bir liste. Kamuoyunun tanıdığı isimlerdi. Hükümette kendi cephesinden bir isim hazırlayacaktı ve ortaklaşmaya gidecektik. İki havuzdan ortak liste çıkartmaya çalışacaktık. Şimdi hükümet bunu yapmıyor. Cumhurbaşkanı kafasına göre, başbakan kafasına göre liste hazırlıyor. Anlama ve uzlaşmaya varamadıkları liste oluyor. Hem isim hem de gözlemci heyetin adaya gidip gitmeme konusunda uzlaşamıyorlar. Ne isim netleşiyor. Ne de heyet gidebiliyor. Bizden kaynaklı değil. AKP'nin kendi içerisindeki gerilim çözüm sürecine de olumsuz yansıyor" dedi.
Kaynak: Fırat Keskinkılıç / DHA