Kolesterol yüksekliği ve ilaç kullanımı ile ilgili tartışmalar her geçen gün alevlenirken, bazı hastalarda ilaç kullanımına karşı direnç oluştuğu görülüyor.
Kolesterol yüksekliği günümüzde en önemli sağlık sorunları arasında. Dünyada ve ülkemizde ölüm nedenleri arasında başı çeken kalp hastalıkları için hazırlayıcı faktörlerin de başında geliyor.
Acıbadem Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Karabulut ilacın yanı sırakolesterolü düşürmede bazı besinlerin de katkı sağlayacağını belirtiyor.
1- KETEN TOHUMU FAYDALI AMA DİKKAT!
Kolesterol tedavisinde en sık kullanılan bitkilerden biri. İki ay boyunca günlük 1 yemek kaşığı öğütülmüş keten tohumu tüketimi kolesterol değerlerinde düşüş sağlıyor.
Ayrıca kilo verme ve bağırsak hareketlerinin düzene girmesine de katkısı var. Ancak dikkat! Tedavi amaçlı keten tohumu kullanımı ile ilgili önerilen süre 2-3 ay arası. Ayrıca östrojen benzeri etki gösterebildiğinden özellikle meme ve yumurtalık kanserinde ve hamilelikte önerilmiyor.
2- GÜNDE 2-3 FİNCAN ALIÇ ÇAYI
Tam bir kalp damar dostu olan alıç C vitamini açısından da zengin bir bitki. Özellikle kötü kolesterol düzeyinde 2 aylık bir tedavi sonrası düşme sağlıyor. Günlük 2-3 fincan alıç çayı kolesterol seviyesini düşürmede katkı sağlıyor.
3- ADAÇAYINI DOZUNDA İÇİN
Mide ve bağırsak dostu adaçayı kolesterolü de düşürüyor. Günlük 2 fincan içmek yeterli. Ekstra olarak da piyasada bulanan bazı adaçayı türlerinin yüksek miktarda kullanılmasının ise karaciğerde yan etki oluşturabileceği unutulmamalı.
4- YULAF VE ARPAYA YER AÇIN
Lif açısından yoğun olan yulaf ve arpadan günlük 30-40 gr tüketmek hemkolesterolü düşürüyor hem de bağırsak tembelliğine engel oluyor.
5- GÜNDE 5-7 GR. BİTTER ÇİKOLATA
Çikolata yiyerek de kolesterolü düşürebileceğinizi biliyor muydunuz? Ancak dikkat etmeniz gereken 2 nokta var: Birincisi çikolatanın bitter olması ve tercihen kakao oranının yüzde 70’in üzerinde olması ikincisi, günlük
5-7 gr. tüketilmesi.
6- ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ İLE TANIŞIN
Yaşlanmayı geciktiren ve antioksidan özelliği olan üzüm çekirdeği ile kolesteroldüzeylerini düşürmek mümkün. Günlük önerilen miktar 150-300 mg olsa da doğal yoldan tüketim yapmak isteyenlerin de günlük bir avuç çekirdekli kuru üzüm ya da bir porsiyon çekirdekli taze üzüm tüketmesi yeterli.
7- BİR AVUÇ CEVİZ VE BADEM
Bitkisel Omega 3 açısından zengin olan ceviz ve badem günlük taze olarak tüketildiğinde kolesterol düzeylerinde düşüş sağlıyor. Günlük önerilen miktar 30 gram.
8- 1-2 ÇAY KAŞIĞI KİŞNİŞ
Aşotu olarak bilinen ve et yemeklerini tatlandıran bu baharattan günlük 1-2 çay kaşığı kullanılması ile kolesterol seviyelerinde azalma oluyor.
Kişniş otunun bilinen yan tesiri ise tansiyon düşürücü özelliği nedeniyle fazla tüketilmesi halinde baş dönmesi ve unutkanlığa neden olması.
9- HAFTADA İKİ GÜN BALIK TÜKETİN
Kolesterol düşürücü etkisi en çok bilinen besinlerden biri balık yağı. Günlük 500-1000 mg tüketilmesi ile kolesterol değerlerini dengeliyor. Omega 3’den en zengin balıklar ise somon ve ton balığı.
10- BİR SU BARDAĞI KEFİR
Kemikleri güçlendirip, vücudu hastalıklara karşı korumanın yanında düzenli tüketildiğinde kolesterol değerlerinde düşüş sağlar. Günlük miktar bir su bardağı.
DİKKAT!
Doç. Dr. Ahmet Karabulut şu noktalara dikkat çekti:
”Bu önerilen besinler günlük birlikte tüketilebiliyor. Ancak bazılarının etkisi benzer olduğundan tercih birisinden yana kullanılmalı.
Örneğin alıç çayı ya da adaçayından biri seçilmesi gerekiyor. Ayrıca bu besinleri tüketirken kolesterol ilaçları kesilmemeli. Doktorunuzun tavsiyesi olmadan kolesterol ilacını kesmek ya da doz değişikliği yapmak ciddi risklere neden olabiliyor.
Kaynak: Serda Kıvılcım / Bugün gazetesi