Meclis'teki dokunulmazlık görüşmelerinin 1. tur oylaması sonuçlandı
Meclis'te HDP'nin Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş hakkında verdiği gensoruyu geri çekmesi üzerine dokunulmazlık görüşmeleri başladı.
Meclis'teki dokunulmazlık görüşmelerinin 1. tur oylaması sonuçlandı.
Yapılan oylamada 536 oy kullandı. 348 evet, 155 hayır, 25 boş ve 8 çekimseroy çıktı. Böylece teklifin maddelerine geçilmesi kabul edildi.
TBMM Genel Kurulu’nda, milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri başladı.
TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin görüşmeleri başladı.
Dokunulmazlık teklifinin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklifin maddelerine geçilmesi için gizli oylama yapılıyor.
-GİZLİ OYLAMA BAŞLADI-
Dokunulmazlık teklifinin maddelerine geçilmesi için gizli oylama başladı.
Adı okunan milletvekillerine biri beyaz, biri yeşil biri de kırmızı olmak üzere üç yuvarlak pul ile mühürlü zarf verildi.
Beyaz pul kabul, kırmızı pul ret, yeşil pul çekimseri ifade ediyor.
Gizli oylama adı okunan üyeye bir zarf ve beyaz (kabul), kırmızı (ret) ve yeşil (çekimser) renkli üç pusulanın verilmesi ve üyenin bunlardan birisini kapalı kabinde zarfa koyması suretiyle yapıldı.
Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, dokunulmazlıkların kaldırılmasına ilişkin anayasa değişikliği teklifi için gizli oylama sonuçlarını açıkladı. Ahmet Aydın,536 olan oy sayısından 348’inin kabul, 155’inin ret, 8’inin çekimser, 25’inin ise boş olduğunu söyledi. Aydın, teklifin maddelere geçilmesi için kabul edildiğini bildirerek birleşime 30 dakika ara verdi.
BİRİNCİ MADDE GÖRÜŞÜLÜYOR
Anayasaya geçici madde eklenmesini öngören iki maddelik teklifin birinci maddesinin getirdiği düzenleme şöyle:
Bu maddenin Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edildiği tarihte; soruşturmaya veya soruşturma ya da kovuşturma izni vermeye yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden; Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 83’üncü maddesinin “Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili, Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz” hükmü uygulanmayacak.
Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren onbeş gün içinde; Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığında, Başbakanlıkta ve Adalet Bakanlığında bulunan yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyalar, gereğinin yapılması amacıyla, yetkili merciine iade edilecek.
1. MADDENİN OYLAMASINA GEÇİLDİ
Milletvekili dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin Anayasa değişikliği teklifinin 1. maddesinin oylamasına geçildi.
İLK TUR İÇİN 330 YETİYOR
Meclis’te teklif üzerindeki ilk tur görüşmeler ve oylama yapılacak. İlk tur oylamada 330 milletvekilinin dokunulmazlıkların kaldırılması için oy vermesi maddelerin kabul edildiği anlamına gelecek.
İKİNCİ TUR OYLAMA İÇİN 367 ŞART
İkinci tur oylamada ise teklifin referandum konusundaki akıbeti belli olacak. Eğer ikinci tur oylamada 367’nin üzerinde oy çıkarsa teklif referanduma gitmeyecek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın onayının ardından yürürlüğe girecek. Milletvekillerinin oyları 367’nin altında kalırsa anayasa değişikliği için referandum yolu görünecek.