AKP Meclis’te kırmızı plakalı makam aracı tahsis edilen Başkanlık Divanı'nda üye sayısını 18’den 23’e çıkarınca MHP’ye düşen makam sayısı bir arttı.
Meclis Başkanlık Divanı, 23’üncü dönemde 17, 24 ve 25’inci dönemlerde 18 kişiden oluşmuştu. AKP’nin dün Meclis’te kabul ettiği grup önerisiyle Başkanlık Divanı’ndaki üye sayısı son dönemlerde ilk kez 20’nin üstüne çıktı.
Divan’ın 18 üyeli olması durumunda 40 sandalyeli MHP’ye sadece bir katip üyelik düşecekti. Yeni yapılanmada ise MHP, bir katip üyeliğin yanı sıra bir idare amirliği makamı da aldı.
CHP’ye düşen katip üye sayısı da 3’ten 4’e yükseldi. Gruptaki seçimi 18 üyeliğe göre yapan CHP dün yeni üyelik için isim bildirmedi ve bunu sonraki görüşmeye bıraktı.
HDP: DİYET
HDP Ankara Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Divan oluşumunun perde arkasına ilişkin iddiasını Genel Kurul’da da açıkladı.
Önder, “23; niye 22 değil, 24 değil, 23? Bu Bakanlar Kurulu mu? Yani, Başkanlık Divanı 18 kişi olunca, 15 kişi olunca bu Meclisin işleyişi sakata mı gelecek, bir zaafa mı uğrayacak? Yok. Bunun sebebi: Bir partiye ta RTÜK üyeliğinden beri bugün gelinen Başkanlık seçiminde gösterilen özveriden dolayı bir diyet ödemedir. MHP bu kadar zorlama bir üyeliği kendisine zül addetmelidir ve reddetmelidir” dedi.
MHP: TALEP ETMEDİK
MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan “Sana ne ya” deyince Önder, “Bana ne değil. Hak ve adalet söz konusu. RTÜK üyeliğinin kurayla mı, yoksa seçimle mi yapılacağı konuşulduğunda sizin temsilciniz burada tutanaklarda mürekkebi uçmamış laflar etti” dedi.
HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken de “Ne tesadüftür ki 7 aydır çözülemeyen RTÜK’te de AKP ve MHP’nin anlaşmasıyla bugün başkan seçiliyor. Burada bunun yansıması oluyor” dedi.
MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural ise 23 üyelik teklifinin kendilerinden gelmediğini, önerilerini 15 üye yapısına göre hazırladıklarını belirterek, “Bu Meclis çoğunluğunu elinde bulunduran partinin kararıdır” dedi.
Kaynak: Bülent SARIOĞLU | Hürriyet