Rusya’nın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürülen uçağı konusunda sessiz kalmayacağını ifade eden Enerji Uzmanı Necdet Pamir, olası bir doğalgaz kesintisi durumunda Türkiye’nin yaşayacağı sıkıntıları Karşı Gazete’ye anlattı.
Ayşegül KASAP | ÖZEL | KARŞI GAZETE
Türkiye tarafından vurularak düşürülen Rus uçağı sonrası iki ülke arasındaki gerilim fazlaca tırmandı.
Tansiyonun yükselmesiyle enerji sektöründe yapılan diğer yatırımlarla birlikte özellikle kış aylarında bulunan Türkiye için hayati önem taşıyan doğalgaz konusu da gündeme geldi.
Rusya’dan gelen sert açıklamaların enerji sektörü ve doğalgaza olumsuz etkisinin nasıl olacağını Enerji Uzmanı Necdet Pamir’e sorduk.
Türkiye’nin, enerji sektöründe Rusya’ya aşırı bağımlılığına dikkat çeken Pamir şu açıklamalarda bulundu:
Sürecin nasıl gelişeceğini kestirmek kolay değil. Bunun mutlaka bir karşılığı olacaktır. Türkiye ya geri adım atacaktır ya da işi yumuşatmaya yönelik hamleler yapmaya çalışacaktır. Ama eğer bu gerilim daha da tırmanırsa mutlaka bir etkisi olacaktır.
RUSYA MUTLAKA CEVAP VERECEKTİR
Karşı taraf da en azından kendi kamuoyu açısından -hem de son dönemlerde sürekli yükselen profilini, karizmasını çizdirmemek için- mutlaka bir yanıt verecektir. Bu askeri yönden olur mu olmaz mı, o ayrı bir tartışma konusu. Ama etkisi mutlaka olur..
Enerji sektöründeki yatırımlar için ne dilde cevap verileceğini onlar kendilerine göre dengeleyerek planlayacaktır.
TÜRKİYE DOĞALGAZ’DA YÜZDE 55 RUSYA’YA BAĞIMLI
Rusya ile karşılıklı bir mevcut bağımlılığımız var ama bu; doğalgaz, petrol ürünleri, kömür ve eğer gerçekleşirse Akkuyu Nükleer Santrali olarak daha çok Türkiye aleyhine olan bir aşırı bağımlılık. Eğer bu mevcut projeler açısından bakacaksak; Türkiye tükettiği enerjinin yaklaşık 3’de 1’ini yani yüzde 32,5’ini doğalgazla karşılıyor, 2014 verilerine göre…
Düşünün ki; bir ülke tükettiği enerjinin 3’de 1’ini karşıladığı kaynakta, yani doğalgazda yüzde 55 Rusya’ya bağımlı.
Bu durumda günlük bazda alım miktarlarımıza baktığımızda, gazın kesilmesi durumunda hiçbir şekilde bunu ikame etmeniz mümkün değil. Yani ‘ben bunu buradan değil de şuradan alıyorum’ diyebilecek durumda değilsiniz. Çünkü günlük toplamda iki ayrı boru hattından 90 milyon metreküp doğalgaz alıyoruz.
Deponuzdan olsa olsa 18 milyon metreküp geri çekebilirsiniz en çok. Spot piyasadan sürekli alamazsınız. Alsanız bile özel sektöre ait tesislerde topu topu 16 milyon metreküp verebilir, 34 milyon metreküp alır 90 milyon metreküp kaybedersiniz. Bunu da hiçbir şekilde karşılayamazsanız.
RUSYA DOĞALGAZI KESERSE TÜRKİYE FELÇ OLUR
Elektrik üretiminizin de yaklaşık yarısı doğalgazla karşılanıyor. Dolaysıyla elektrik üretiminizde de çok ciddi sıkıntılarla karşılaşırsınız. Onun için Rusya’nın gazı kesmesi durumunda -yapar yapamaz ayrı bir tartışma konusu- Türkiye felç olur.
BU ÖLÇÜDE BAĞIMLILIK YANLIŞ!
O kadar bağımlı olmak hatadır zaten. Ben bu olaylar olmadan da bunu sürekli vurgulamaya çalıştım, yine aynı şeyleri maalesef söylemek zorunda kalıyorum. Bu kadar aşırı bağımlılık yanlıştır.
NÜKLEERDEN VAZGEÇMELERİ TÜRKİYE’YE BİR ZARAR VERMEZ
Yetmezmiş gibi Akkuyu’yu yapmaya çalışıyorsunuz. Ben, Necdet Pamir olarak bunun iptali durumuna sevinirim. Türkiye’nin nükleere ihtiyacı olmadığını, sorunlarını çözememiş nükleerin Türkiye’ye getirilmesinin doğru olmadığını, hem de Rusların getireceği nükleerin VVER 1200 açısından ve yer seçimi gibi birçok faktörün yanında bir de dünyada sorunlarını çözememiş, işletme güvenliği tartışmalı olduğu için karşıyım. Bu vesileyle Ruslar vazgeçerse çok sevinirim açıkçası ve bu Türkiye’ye bir zarar vermez.
Ama mevcut durum açısından bağımlılığımızı dikkate alırsanız; gaz kesilirse Türkiye tabi ki çok zarar görür.
TÜRKİYE GERİ ADIM ATSA DA ATMASA DA BEDEL ÖDER
Türkiye’nin geri adım atıp atmayacağını da değerlendiren Pamir sözlerine şu şekilde devam etti:
Türkiye geri adım atsa da atmasa da bedel öder. Yani ekonomimiz felç olur. Yapılan işin açıklanır bir tarafı yok. Kimsenin size saldırdığı falan yok. Ortada öyle bir olay yok. Nereden icap etti niye vuruldu? Sınır ihlali hep oluyor! Bunun cevabı bu değildir. Olacak şey değil. Lüzumsuz yere tırmandırılmış bir olay. Onun için Türkiye açısından ciddi bir sıkıntı var. Yani yönetenlerin önemli bir hatası bu…
KARSIGAZETE.COM.TR