Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Doğan Ünal, toplantıda yaptığı konuşmada, ani kalp durmasında hayatta kalım oranının yükseltilmesi için erken müdahalenin önemine işaret etti.
Ünal, kalp durmalarında erken müdahalede bulunulmaması durumunda hayatta kalma oranının yüzde 2 olduğunu ancak hastane dışında gerekli müdahale yapıldığı takdirde bu oranın yüzde 20'lere kadar çıkabildiğini ifade ederek, sağlık personeli dışındaki kişilere bu eğitimi vererek konunun önemine dikkat çekildiğini söyledi.
Sağlık Bakanlığı Sağlığın Geliştirilmesi Genel Müdürü Ömer Tontuş da sağlık alanında farkındalık çalışması yürütmenin zorluğuna dikkati çekti.
Türkiye'de sağlık okur yazarlığı seviyesinin ilkokul 4 düzeyinde olduğunu kaydeden Tontuş, ani kalp durmalarında kalp masajı eğitimi verilmesi konusunda da yapılacak çok iş bulunduğunu vurguladı.
TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu ise toplumu yakından ilgilendiren konularda farkındalık oluşturmanın büyük önem taşıdığını belirterek, daha önce emniyet kemeri, kan bağışı, sigaranın zararları gibi konularda projelere destek verdiklerini anımsattı.
Neziroğlu,
TBMM Başkanlığı olarak tecrübelerini kamu kurumları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarıyla paylaşmaya hazır olduklarını bildirdi.
KALP Toplantıda daha sonra
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ile TBMM Genel Sekreteri İrfan Neziroğlu'nun da aralarında bulunduğu bazı katılımcılara uygulamalı kalp masajı eğitimi verildi.
Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yeniçeri, bu tür müdahalelerin sadece genel kurulda değil her yerde gerekli olabileceğini belirterek, "Sırat köprüsü burası. Olmak ya da olmamak, ölmek ya da ölmemek, hayati derecede önemli" dedi.
Toplantıda daha çok milletvekilinin bulunmasını arzu ettiğini ancak çalışmaların sabah erken saatte bitmesi nedeniyle katılımın olamadığını dile getiren Yeniçeri, "Kafa masajı mı kolay, kalp masajı mı?" sorusu üzerine şunları söyledi:
"Biz beyin masajı yapıyorduk, burada kalp masajı bölümü ortaya çıktı. Kafa masajı daha zor. Orada ön yargılar, kalıplar var. Aşmak zor. Bu işin tekniğini öğrenmek lazım. Ben şimdiye kadar kalbin üzerinden yapılıyor sanıyordum, göğüs kafesinin tam ortasından yapılıyormuş ve elleri tutmak önemli. Bu arada ağızdan tekrar solunum vermek suretiyle göğüs kafesinin kalkıp inmesini sağlanmalı. Allah kimseyi düşürmesin. Ola ki başımıza bu tür şeyler gelebilir, ölüm hiç uzakta değil. Herkesin bilmesi, öğrenmesi, hayatta kalma eğitimi alması lazım. Zor değil. Pratikleri artırmak, refleks haline getirmek lazım."
"Böyle bir durum olursa hemen müdahale etmek için gider misiniz?" sorusu üzerine Yeniçeri, "Tabii giderim ama orada tıp doktorları var, Sayın Haberal var. Ama benim yanımda birisi böyle duruma düşerse ilk hayata döndürecek ben olurum kuşkunuz olmasın" dedi.
"İktidardan da olsa mı?" sorusuna ise Yeniçeri, "İktidar, muhalefet, Makaryos,Öcalan bile olsa fark etmez. İnsan meselesi bu, insanlık meselesi, insanla ilgileniyoruz. İdeolojilerle filan ilgilenmiyoruz" yanıtını verdi.
Toplantıda daha sonra eğitim alanlara birer plaket verildi.