Adalet Bakanlığı, ÇYDD’nin AİHM’ye açtığı davada bilirkişi raporlarını görmezden geldi.
Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) genel saymanı avukat Fatma Nur Gerçel, Ergenekon operasyonunda, 4 gün boyunca emniyette gözaltında tutularak “özgürlük ve güvenlik hakkı” ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurdu.
Mahkemeye görüş bildiren Adalet Bakanlığı ise bilirkişi raporlarını görmezden gelerek sahte delillerle savunma yaptı. Bakanlığın dilekçesinde, Gerçel’in hukuki durumuyla ilgili değerlendirmede de yanlışlık yapıldı.
AİHM'E GÖNDERDİĞİ YANIT EKSİKLERLE DOLU
Gerçel, 13 Nisan 2009’da gözaltına alındı. “Ergenekon terör örgütü üyesi olmak” suçundan, Poyrazköy davasında yargılanıyor.
Gerçel’in Ekim 2009’da AİHM’ye yaptığı başvuru üzerine hükümete görüşü soruldu. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü İnsan Hakları Daire Başkanlığı’nın 27 Haziran 2014’te AİHM’ye gönderdiği yanıt ise eksikliklerle dolu.
Dilekçede, yargılanmaya devam edilmesine karşın Gerçel hakkında takipsizlik kararı verildiği belirtildi. Dilekçede, ÇYDD’nin Kadıköy’deki şubesinde yapılan aramada bilgisayardan çıktığı belirtilen ve Türkan Saylan’a yazıldığı öne sürülen mektup da yer aldı.
Dilekçede savcılığın mektubun içeriğine yönelik değerlendirmesine yer verilirken dava dosyasında, söz konusu mektubun, bilgisayara sonradan eklendiğini gösteren üç bilirkişi incelemesi bulunuyor.
RAPORLAR NE DİYOR:
Bilirkişi Koray Peksayar’ın 13 Temmuz 2013 tarihli raporu: Sabit diskin takılı bulunduğu bilgisayarın son kez kapatıldığı 10/04/2009 tarihi saat 20.48.18’den sonra başka bir bilgisayara takılarak bu dosya ve dizinlerin sabit diske kaydedildikleri anlaşılmıştır.
ABD’li adli bilişim şirketi Arsenal Consulting’in 30 Ağustos 2013’te tarihli raporu: Suç delillerinin harddiske sonradan, harddisk başka bir bilgisayara takılarak yüklenmiş ve sonra silinmiş.
Adli Bilirkişi Tuncay Beşikçi’nin 6 Ocak tarihli raporu: İddianamede suç unsuru olduğu belirtilen 39 dosyanın tamamı, emniyette, olması gereken zaman diliminden önce kopyalanıp tarihleri değiştirildikten sonra silinmiş.
Kaynak: Hilal Köse | Cumhuriyet