AKP üç dönem kriterine takılan vekillere, listeye giremeyecek yaklaşık 150 ismin de eklenmesiyle parti içinde isyan çıkmasından endişe ediyor.
AKP’de üç dönemi sona erecek olan milletvekillerine bir de listeye giremeyecek 150 dolayında isim eklenince, içerde çıkması muhtemel isyanı bastırmak yeni bir formül devreye sokuldu.
Önceki akşam TBMM Genel Kurulu’nda verilen grup önerisiyle İç Güvenlik Paketi’nin yanı sıra iki de torba kanun teklif eklenerek Meclis’i 5 Nisan’a kadar çalıştırma kararı alındı.
AKP’nin muhalefetin itirazına rağmen kabul edilen grup önerisinde milletvekili aday listelerinin Yüksek Seçim Kurulu’na verilme tarihi olan 7 Nisan’ın iki gün öncesine kadar Meclis Genel Kurulu haftanın 7 günü saat 14.00’te toplanacak ve günlük program tamamlanana kadar çalışmasını sürdürecek.
Kulislerde dile getirilen iddiaya göre; AKP’de hafta sonunda yapılan temayül yoklamaları üç dönemi dolan 72 milletvekilinin dışındakileri beklentiye soktu. Bir yandan üç dönemi dolanların dışında 150 milletvekilinin liste dışı kalacağı konuşulurken, diğer yandan da eğilim yoklamalarının sonuçlarının resmen duyurulmaması AKP yönetiminin elini rahatlattı.
PAKET İÇİN SERTLEŞECEKLER
Seçim bölgelerine gitmek yerine Meclis çalışmalarına katılacak olan vekillerin İç Güvenlik Paketi’nin çıkarılması konusunda ısrarcı ve sert bir tutum takınacakları yorumu yapıldı.
Bu arada kulislerde AKP yönetiminin bu yolla vekilleri Meclis’te tutarak, listelerin açıklanmasının ardından ortaya çıkacak tepkileri de yumuşatmayı amaçladığı ifade edildi. İktidarın bu hamlesi üzerine CHP ve MHP’de nöbet sistemine geçildi.
İki partiden kontenjan adayı milletvekilinin Ankara’da tutulması kararlaştırıldı. 85 seçim bölgesinin 55’inde ön seçim kararı alan CHP’de illerinde ön seçim olan milletvekilleri bölgelerine gidip çalışmaya başlarken, merkez yoklaması yapılacak illerin vekilleri Meclis Genel Kurulu’na nöbet sistemiyle gelmeye başladı.
SÜMEYYE ERDOĞAN’IN VAKFINA GÖRÜLMEMİŞ İMTİYAZ YASASI
AKP’nin Meclis’i tatile sokmadan İç Güvenlik Paketi’nin yanı sıra Genel Kurul’da yasalaştırmayı planladığı ve grup önerisine koyduğu iki torba yasa ise şöyle:
Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi’nin kurulması, Kızılay’a KDK muafiyeti, Sümeyye Erdoğan’ın yönetiminde olduğu Yeşilay Cemiyeti ve Yeşilay Vakfı’na kamu kurumlarının bedelsiz olarak 49 yıllığına tahsisi, bu dernek ve vakfa Sağlık Bakanlığı’ndan bütçe ayrılması ve denetim dışı bırakılması, İGDAŞ’ın özelleştirilmesi gibi düzenlemeleri içeren 37 maddelik kanun teklifi. İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına dair 90 maddelik kanun tasarısı.
Kaynak: Güler Yılmaz/Taraf Gazetesi