Bu yüzden tüm koalisyon seçeneklerini tüketip erken seçime gitmek için alt yapının hazırlanması kararlaştırıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, CHP eski lideri Deniz Baykal ile görüşmesinin altından
“erken seçime” altyapı hazırlama planı çıktı.
İddiaya göre, Saray 7 Haziran seçimlerinin ardından
“pişmanlık” anketi yaptırdı. Yapılan ankette, olası bir seçim halinde AKP oylarının birkaç puan arttığı görüldü.
Bunun üzerine, koalisyon seçenekleri
“tüketilerek” erken seçime altyapı hazırlanması kararlaştırıldı. Bu çerçevede, parti içindeki
“muhalif unsurlardan” faydalanması öngörüldü.
CHP’de, eski lider Deniz Baykal ile görüşülürken, MHP ve HDP içindeki muhalif kişilerle de temasa geçildi. Koalisyon görüşmelerinin ayrıntıları şöyle:
DAVUTOĞLU “KOALİSYON” İSTİYOR
7 Haziran seçim sonuçları adeta en çok Başbakan ve AKP Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nu mutlu etti.
Özellikle olası koalisyon ortaklarının,
“Cumhurbaşkanı’nın Anayasal sınırlara çekilmesi”,
“Dört eski bakanın Yüce Divan’a gönderilmesi”,
“Restorasyon düzenlemelerinin çıkarılması” gibi talepleri Başbakan Davutoğlu’nu rahatlattı.
Bu talepler, bir anlamda Davutoğlu’nun, Saray’ın gölgesinden de kurtulmasını sağlayacaktı. Bu nedenle, Davutoğlu ve ekibi, 8 Haziran’dan itibaren CHP ve MHP yöneticileri ile gayrıresmi temaslara başladı.
AKP grubu da, Davutoğlu’nun yanında yer aldı. Yeni bir seçim yapılması hâlinde, tekrar aday gösterilmeme riski bulunan yeni vekiller, ilk etapta koalisyon hükümeti kurulmasını, ikinci aşamada da muhalefette kalınmasını istediler. Yani AKP Grubu, erken seçime gitmek istemedi.
“PİŞMANLIK ANKETİ YAPILDI”
Cumhurbaşkanlığı ise AKP’nin tek başına iktidar olmadığı her türlü hükümet alternatifinin, 13 yıllık AKP döneminin sorgulanmasına neden olacağını düşünüyor.
Bu nedenle ilk günden itibaren
“ekonomik ve siyasi” kaos iddiaları gündeme getirildi.
Bu esnada bir de, çıkan tablodan seçmenin memnun olup olmadığı araştırıldı. Araştırmada, olası bir erken seçimde AKP’nin oylarının birkaç puan arttığı görüldü.
Bunun üzerine,
“koalisyon seçeneklerinin” tüketilerek, erken seçime gidilmesine yönelik plan hazırlandı. Plan kapsamında, Cumhurbaşkanı, uzlaşmacı bir yöntem izleyecek. Koalisyon seçeneklerinin tüketilmesi için beklenecek.
BAYKAL GÖRÜŞMESİ KIZDIRDI
Davutoğlu’nun ekibi, gayrıresmi olarak CHP ve MHP ile koalisyon seçenekleri üzerinde görüşmelerde bulunurken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın her iki partinin muhalif isimleriyle temasa geçmesi herkesi şaşkına çevirdi.
Özellikle, büyük koalisyon olarak nitelendirilen AKP-CHP Hükümeti’ne yönelik ilk temasın gerçekleştiği dönemde, CHP eski Lideri Deniz Baykal ile zirve yapılması hem CHP’de hem de AKP’de rahatsızlığa yol açtı.
Davutoğlu
“zirvenin” ardından TRT’ye çıkarak,
“halkın başkanlık istemediği”ne yönelik açıklamalarda bulundu.
Davutoğlu’nun bu açıklamaları ile Saray’a “mesaj” verdiği belirtildi. CHP içinde de, bu görüşme rahatsızlığa yol açarken, kulislerde Deniz Baykal’ın olası bir teknokrat hükümetinde “Başbakan” olarak atanmasının planlandığı iddiaları dolaşmaya başladı. Aynı yöndeki görüşmelerin, MHP ve HDP’li vekillerle de yapılacağı ve Saray’ın danışmanlarının her iki partinin de muhalif isimleri ile temasa geçtiği iddia edildi.
Kaynak: Hüseyin Özay / Taraf