‘Önce Saray’ dediler

CHP Genel başkan Yardımcısı Haluk Koç: Biz ‘önce Türkiye’ dedik ama onlar ‘önce Saray’ dedikleri için sonuç alınamadı.
AKP ile sonuçsuz kalan koalisyon görüşmeleri sürecinde CHP heyetine başkanlık yapan Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, “Biz ‘önce Türkiye’ dedik ama ne yazık ki ‘önce Saray’ anlayışı ile hareket ettikleri için sonuç alınamadı” dedi. Koç’un, sürece ilişkin değerlendirmeleri özetle şöyle:

"SORUMLU DAVRANDIK"

Seçimlerin ardından ülkenin karşı karşıya kaldığı tablo ve yaşanan sorunlar CHP’ye önemli bir sorumluluk yüklemişti. Zor bir süreç yaşadık. Ülkenin bütün acil sorunlarının çözümü yerine tek bir kişinin ihtirasları, hırsları, korkuları ve beklentilerine dönük bir vesayet anlayışı maalesef Türkiye’yi rahatlatacak bir formül üretmedi. Biz ‘önce Türkiye, Türkiye’nin sorunları’ dedik ama ne yazık ki ‘önce Saray’ anlayışı ile hareket ettikleri için sonuç alınamadı.

"MHP GİBİ Mİ YAPSAYDIK?"

(CHP’ye yönelik “AKP’nin süreci uzatarak oyalamasına izin verdiği” eleştirilerine karşılık)Yakıcı sorunlarla boğuşan Türkiye’nin sorunlarını çözme noktasında CHP’nin hiçbir irade sergilememiş olması düşünülemezdi. MHP gibi mi davransaydık? 7 Haziran’da milletin verdiği, ‘birlikte bir çözüm üretin’ mesajının gereğini yapmaya çalıştık. Plan yapanların, tuzak kuranların niyetini okuma yeteneğimiz yok bizim.

Bundan sonraki süreç konusunda MHP’nin tutumu önemli. AKP’nin 258 milletvekili var. Meclis Başkanı MHP’nin ikramıyla kendilerinde. Anayasal sınırları içinde durmayan bir Cumhurbaşkanı var. Yenisi kuruluncaya kadar geçici konumdaki bir hükümet var. Bu tabloda günde iki kez karar değiştiren bir MHP söz konusu. Artık öyle bir hal aldı ki her açıklamasından sonra televizyon programlarında olduğu gibi MHP’ye “son kararın mı” diye sormak gerekiyor.

SEÇİM 25 EKİM'E ÇEKİLEBİLİR

Koalisyon ve azınlık hükümeti alternatifleri ortadan kalkınca ortada iki seçenek kaldı. Meclis kararı ile erken seçim ya da Cumhurbaşkanı eli ile tekrar seçim. Yapılacak seçim ise 25 Ekim’e çekilebilir. Seçimlere dair olasılıklar şöyle:

Meclis’ten seçim kararı alınması: Meclis kalan süre içinde toplanıp seçim kararı alabilir. CHP ve HDP, AKP’nin kendi kendine belirlediği bir seçim kararına destek vermeyeceği için MHP’nin tavrı belirleyici olacak. MHP’den de AKP’ye “dolaylı destek sayılabilecek hiçbir girişim içinde olunmayacağı” yönünde açıklamalar geldi. MHP’de bir tavır değişikliği olmazsa Meclis’ten bir kararın çıkarılması imkânsız.

Cumhurbaşkanı kararı ile tekrar seçim: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 45 günlük sürenin sona erdiği 23 Ağustos tarihinde bir seçim hükümeti ile seçim kararı alması durumunda Anayasa’ya göre 90 gün içerisinde seçime gidilmesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar 22 Kasım olarak telaffuz edilen tarihin öne çekilme olasılığı güçlü görünüyor. Erdoğan’ın, seçim hükümetine zorunlu kalırsa mümkün olan en kısa sürede seçime gidilmesini istediği belirtiliyor.

YSK Başkanı’nın Erdoğan’ın seçim kararı alması durumunda öngörülen takvime ilişkin “90 günü beklemek zorunda olmadıkları, tarihi öne çekebilecekleri” açıklaması bu yönde bir işaret olarak değerlendirildi. Hazırlıklar göz önüne alındığında 60 günlük bir süreye ihtiyaç var. Bu durumda 25 Ekim ya da 1 Kasım’da seçime gidilebilecek.

Kaynak: Sebahat Karakoyun | Bir Gün

    :

    :

    :

    :

    "‘Önce Saray’ dediler" hakkında Tweetler

    DİĞER POLİTİKA HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete