YTÜ’ye tahsis edilen ve tescilli 16 yapıyı barındıran tarihi Davutpaşa Kışlası’nda Koruma Kurulu’ndan izinsiz inşaat yapıldığı ortaya çıktı. 1 No’lu Kurul suç duyurusunda bulundu.
Mülkiyeti Maliye Hazinesi’ne ait olan ve 1999’da Yıldız Teknik Üniversitesi’ne yerleşke olarak tahsis edilen tarihi Davutpaşa Kışlası’nda Koruma Kurulu’ndan izinsiz inşaat yapıldığı ortaya çıktı. II. Mahmut’un Yeniçeri Ocağı’nı kaldırarak yerine oluşturduğu Asakir-i Mansure-i Muhammediye ordusu için mimar Krikor Amira Balyan’a 1826 yılında yaptırdığı kışlada koruma kurulları tarafından tescillenmiş toplam 16 adet tescilli yapı yer alıyor.
Dolayısıyla kışlanın yer aldığı alanda yapılacak her inşaat faaliyeti için İstanbul I No’lu Koruma Kurulu’ndan izin alınması gerekiyor. 1 No’lu Kurul ise Ocak 2014’te aldığı kararda Kışla binasının bitişiğinde yapılan Teknopark yapılarının inşaatının kuruldan izinsiz inşa edildiğini tespit etti. 67 ada 29 parselde yapılan izinsiz inşaat faaliyetleri ile ilgili sorumlular hakkında 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu uyarınca suç duyurusunda bulunulmasına karar verdi.
İZİNSİZ UYGULAMA YAPILMAZ
I No’lu Koruma Kurulu tarafından alınan kararın ardından Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü, Kurul’a yazı yazarak yerleşkedeki tescilli eserlerin koruma alanlarının belirlenmesini istedi. 1 No’lu Kurul ise bunun üzerine aldığı kararda 1999 tarihli 664 sayılı ilke kararını hatırlattı. 664 sayılı ilke kararı; sit alanları dışında yer alan ve üzerinde korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı bulunan parsellerin koruma alanını belirliyor. Buna göre tescilli parsele komşu olan veya bu parsele cephe veren parseller koruma alanı olarak belirlenmiş durumda. İlke kararında Koruma Kurulu’ndan karar alınmadan koruma alanı olarak belirlenmiş parsellerde herhangi bir uygulama yapılamayacağı ise açıkça belirtiliyor.
ÜNİVERSİTE SESSİZ KALDI
1 No’lu Kurul, izinsiz inşa edilen Teknopark yapılarına ek olarak Davutpaşa Kışlası’nın yer aldığı yerleşke alanında bulunan tescilli yapılara ilişkin de bir dizi izinsiz uygulama tespit etti. Buna göre Kışla avlusuna yeni yapı inşa edildiği, tescilli Fil Ahırları yapısına izinsiz merdiven çekildiği, tescilli askeri yapıların çöp, moloz ve yapıya zarar veren çalılarla kaplandığı, tescilli kışla camisinin restore edilerek özgün haline getirilmesi gerektiği kararda yer aldı.
Kurul kararından sonra kışla avlusuna sonradan inşa edilen yapı yıkıldı. Üniversite tescilli kışla camisinin tescilinin düşürülmesini talep ettiyse de bu talep 1 No’lu Kurul tarafından reddedildi. Davutpaşa Kışlası’ndaki tarihi yapıların korunması için Koruma Kurulu’nca alınması gerektiği belirlenen önlemlere ilişkin ulaştığımız Yıldız Teknik Üniversitesi yetkilileri BirGün’ün sorularını yanıtlamadı.
Kaynak: Olgu Kundakçı | BirGün