TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yolsuzluklarla ilgili Meclis araştırmasında, Tayyip Erdoğan’ın adı geçtiği için, önergeyi reddetti ve iade etti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan için altın para bastıran TBMM Başkanı İsmail Kahraman, yolsuzluklarla ilgili Meclis araştırmasında, Tayyip Erdoğan’ın adı geçtiği için, önergeyi reddetti ve iade etti.
'YOLSUZLUKLARIN MERKEZİNDE ERDOĞAN VE AKP VAR'
MHP Grubu, 17-25 Aralık’ın yıl dönümünde yolsuzlukların Meclis tarafından araştırılmasını isterken, Kahraman iade gerekçesi olarak önergede yer alan “Yolsuzlukların merkezinde Tayyip Erdoğan ve AKP’nin yer aldığı’’ ifadesini gösterdi.
MHP Grup Başkanvekilleri Oktay Vural ve Erkan Akçay, önceki gün TBMM’ye bir önerge vererek, ülke gündeminden düşmeyen rüşvet ve yolsuzluk olaylarının araştırmasını ve bu amaçla Meclis Araştırması açılmasını istediler. Başkanlığa sunulan önergenin gerekçesinde şu ifadelere yer verildi:
“17/25 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonunda yaşananlar adları yolsuzluk ve rüşvete karışan dört bakanın görevden alınması ve haklarında fezleke düzenlenmesi, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’ın açıklamaları,, yolsuzluklarla ilgili kamuoyuna yansıyan bilgiler, Tayyip Erdoğan ve oğlu Bilal Erdoğan arasındaki telefon konuşmaları, yolsuzlukların merkezinde Tayyip Erdoğan ve AKP’nin yer aldığını göstermektedir. AKP döneminde rüşvet ve yolsuzluk bir virüs gibi yayılmış, yolsuzluk ve rüşvet hemen hemen tüm kurumlara sirayet etmiştir. 17 Aralık 2013’teki rüşvet ve yolsuzluk operasyonunda dönemin bakanları, çocukları ile bürokratlar AKP’ye yakın işadamlarından oluşan 52 kişi gözaltına alınmıştır. Bilal Erdoğan ve AKP’li işadamlarıyla ilgili yolsuzluk iddialarının yer aldığı 25 Aralık yolsuzluk operasyonu da hükümet tarafından engellenmiştir.”
KAHRAMAN GERİ GÖNDERDİ
TBMM Başkanı İsmail Kahraman, MHP’lilerin ‘yolsuzluk araştırılsın’ önergesini işleme koymadı. MHP Grubu’na önergeyi geri gönderen Kahraman, gerekçesini şöyle ifade etti:
“İlgi önergenizin gerekçe kısmında yer alan…’Yolsuzlukların merkezinde Tayyip Erdoğan ve AKP’nin yer aldığını göstermektedir’ ve ‘AKP…çıkarttığı kanunlarla yolsuzluk ve hırsızlıkla suçlananları cezaevinden çıkarırken yolsuzlukları ortaya çıkaran polis, savcı ve hakimleri sürmüş veya çeşitli iddialarla tutuklatmıştır’ şeklindeki ifadeler, Anayasa’nın 138. maddesi kapsamında görüldüğünden önergeniz ekte iade edilmiştir.”
Anayasa’nın 138. maddesi, görülmekte olan bir dava hakkında Meclis’te yargı yetkisinin kullanılması ile ilgili soru sorulamayacağı ve görüşme yapılamayacağını düzenliyor.