Prof. Dr. Berkman, "Hasta, baş ağrılarının beyin tümöründen kaynaklandığının farkına varmıyor ve hekimin kapısını çaldığında geç oluyor" dedi.
Acıbadem Hastanesi'nden yapılan açıklamaya göre; günlük hayatın koşuşturmacası, trafik, iş hayatı, ekonomik sıkıntılar fazlasıyla stres yaratarak, baş ağrısını tetikleyebiliyor. "Günlük hayatın koşuşturmacası ve stresinden" deyip ihmal edilmemesi gereken baş ağrısına bulantı, kusma, görme bozukluğu, bayılma, kol ve bacaklarda kuvvetsizlik ile dengesizlik gibi şikayetlerin eşlik etmesi durumunda, ciddi bir hastalığa işaret edebiliyor.
ERKEN TEŞHİS HAYAT KURTARIYOR
Acıbadem Maslak Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Zafer Berkman, teknoloji ve tıptaki gelişmelerle beyin tümöründe de erken teşhisin hayat kurtardığını, ancak buna karşın kişilerin çoğu kez ihmalleri nedeniyle, bu avantajın kullanılamadığını söyledi. Berkman, bazı baş ağrılarının kesinlikle ihmale gelmeyeceğini ifade ederek, bunların biraz dikkat ve gözlemle anlışılabileceğini kaydetti. Berkman 300'e yakın baş ağrısı olduğunu belirterek, primer ve sekonder olmak üzere ikiye ayrılan baş ağrısının yüzde 90'ının primer ağrı olduğunu söyledi.
Bunların çok büyük kısmının migren, gerilim baş ağrısı veya küme baş ağrısı denilen, altında belirli bir neden olmadan gerçekleşen ağrılar olduğunu, yüzde 10'luk kısmını ise beyin tümörleri, damar hastalıkları, enfeksiyonlar, yoksunluk durumları ve birtakım ilaçların kullanımının oluşturduğunu dile getiren Berkman, bunun yanı sıra göz, kulak ve başta bulunan diğer organların yansımalarının da baş ağrısına neden olabildiğini kaydetti.
ÇOK DİKKAT EDİLMESİ GEREKİYOR
Berkman, ani baş ağrılarına bulantı, kusma, kolda bacakta kuvvet kaybı ve bayılma gibi belirtiler eşlik ediyorsa bunun ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğine dikkati çekerek, çok şiddetli ve ani gelişen baş ağrılarına çok dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.