Genellikle yaşlılık hastalığı olarak bilinen ve 40’lı yaşlardan sonra ortaya çıkan katarakt, doğuştan görülebildiği gibi güneş ve sıcak gibi dış etmenler nedeniyle gençlerde de sıklıkla ortaya çıkabiliyor. Günümüzde modern cerrahi teknikler ile gözlerdeki dokuların zarar görmesi engellenerek yapılan katarakt ameliyatlarında kullanılan merceğin kalitesi de görme sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Multifokal (göz içi lens uygulaması), hastaların hem yakın hem de uzağı görme sorunlarına aynı anda çözüm getirebiliyor.
Memorial Kayseri Hastanesi Göz Hastalıkları Bölümü’nden Op. Dr. Varol Şen, katarakt cerrahisinde kullanılan göz içi lens uygulaması hakkında bilgi verdi. “Gözlerdeki uyum mekanizması ileri yaşta bozulur” diyen Op. Dr. Varol Şen, “Gözdeki uyum mekanizmasında 40 yaşından itibaren bozulma başlamaktadır. Uyum mekanizmasına bağlı olarak 40 yaş sonrası görme problemi olmayan herhangi bir kişi bile yakını görmekte zorlanabilir. 60 yaş ve sonrasında ise uzak numara 0 bile olsa yakın gözlüğü 3 dereceye kadar çıkabilmektedir. Geçmişte, katarakt cerrahisinde gözün kırıcılık durumu sıfırlanarak görüş uzağa göre ayarlanmaktaydı. Yakın görme sorunlarına gözlük düzeltmesi yapılıyordu” dedi.
YENİ NESİL LENSLERLE HEM UZAK HEM YAKIN GÖRÜŞ
Op. Dr. Varol Şen, günümüzde yeni nesil merceklerle birlikte multifokal lensler (göz içi merceği) yakındaki problemi de çözmeye çalışıldığını hatırlatarak, “Verimliliği kabul edilebilir düzeyde olan multifokal lenslerde yüzde 60-70 oranında bir memnuniyet görülmektedir. Multifokal lens uygulamasında gözün içindeki mercek alınıp yerine birden fazla fokus kabiliyeti olan mercek konulmaktadır. Bu merceklerde bulunan çeşitli halkaların bir kısmı uzağı, bir kısmı da yakını görmeyi sağlamaktadır. Böylece görmeyi sağlayan gözdeki sarı noktanın üzerine hem uzak hem de yakındaki görüntüler net olarak düşmektedir. Hastalar buna çok kısa sürede adapte olarak, uzak ve yakın gözlüklerinden kurtulabilir.” diye konuştu.
DOĞRU HASTA SEÇİMİ ÖNEMLİ
Op. Dr. Varol Şen, multifokal lens uygulaması için doğru hasta seçimi çok önemli olduğunu anlatarak, şu bilgileri verdi; “Hasta için uzak ya da yakın görüşün hangisinin daha önemli olduğu sorgulanmalıdır. Kataraktı olan hastalar ayrıntılı bir muayeneden geçirildikten sonra gözlerinin yapısı uygunsa bu lensler kullanılabilir. Kataraktı olan hastaların mesleki konumu, yaşı, sosyal aktivitesi, okuma alışkanlığı, entelektüel düzeyi de hasta seçiminde önem taşımaktadır. Kataraktı olup gözlüğü yaşantılarından tamamen çıkartmak isteyen kişiler multifokal lensler sayesinde günlük rutin işlerini gözlüksüz yapabilecek hale gelebilmektedir.”
MERCEKTE BAŞARININ SIRRI İYİ BİR CERRAHİDE SAKLI
Op. Dr. Varol Şen, katarakt ameliyatı olması gereken hastalarda aynı seansta hem kataraktı yok eden hem de uzak ve yakın görme problemine basit çözüm bulan Multifokal lens uygulamaları, uzak görüşte daha önceki merceklerin neden olduğu bazı sorunları da ortadan kaldırmakta olduğunu söyledi. Op. Dr. Şen, “Normalde uzağa yönelik yerleştirilen mercekte multifokal kullanmadığı zaman ışık dağılmaları daha sınırlıdır ve doğal merceğin yerini tutmamaktadır. Özellikle gözde ışık dağılmaları gece harelenmeler gibi sorunlar oluşmaktadır. Multifokal lenslerin hastaya sağlayabileceği ayrıcalıklar için mutlaka cerrahi başarı da çok önemlidir. Bütün merceklerin kullanımında cerrahinin çok başarılı olması gerekir. Cerrahi ne kadar doğru ve iyi yapılmışsa, mercekler de o kadar başarılı olmaktadır” ifadelerini kullandı.