Tıp dünyasında iki önemli gelişme

Belçikalı Leuven Katolik Üniversitesi’nde yapılan araştırmada hamileliğin geç dönemlerinde kemoterapi tedavisi gören kadınların bebeklerinin sağlıklı dünyaya gelebileceği ortaya kondu.
1 Hamile kanser hastalarına müjde! Anne karnında kemoterapi

Belçikalı bilim insanları hamile kanser hastaları için hayati önemde bir araştırmaya imza attı. Leuven Katolik Üniversite’sinde yapılan araştırmada hamileliğin geç dönemlerinde kemoterapi tedavisi gören kadınların bebeklerinin sağlıklı dünyaya gelebileceğini ortaya kondu.

Araştırmada anne karnında kemoterapiye maruz kalmış 1-3 yaş arası 129 çocuk incelendi. Araştırmayı yürüten uzmanlar hamileliğin ilk 12 haftasında kemoterapi görmenin bebekte kalıcı hasara yol açabileğini hatırlattı.

ANNELİĞE ENGEL DEĞİL

Ancak araştırma hamileliğinin ikinci ve üçüncü üç aylık dönemlerinde tedavi olan kadınların çocuklarının zihinsel gelişimlerinin ve kalp fonskiyonlarının normal olduğunu gösterdi.

Araştırmayı yürüten jinekolojik onkoloji profesörü Frederic Amant, “ Elde ettiğimiz sonuçlar gösteriyor ki kanser tedavisi hamileliği sona erdirecek bir unsur değil. Geç olmadan bu hastalarda kemoterapiye başlanmalıdır” diye konuştu. Amant bulguların tüm kemoterapi türleri için olmasa da büyük bir kısmı için geçerli olacağını savundu.

KARŞI TEZ DE VAR

İngiliz TheGuardian gazetesinin görüş aldığı Amerikan Kanser Derneği ise kemoterapinin hamileliğin ilk dönemlerinde halen tehlikeli olduğunun altını çizdi.

2 Körlüğe kökten çözüm

Körlüğün en yaygın çeşidi olarak bilinen, yaşa bağlı makula dejenerasyonu, halk arasındaki ismiyle sarı nokta hastalığı, Britanyalı cerrahlar tarafından yapılan bir operasyonla tarihe karıştı. Britanya’nın The Guardian gazetesi, Moorfields Göz Hastanesi’ndeki doktorların ülkedeki göze ilk embriyonik kök hücre operasyonunu gerçekleştirdiği 60 yaşındaki kadının körlüğünün tamamen geçtiğini duyurdu.

Londra Körlük Tedavi Merkezi, Moorfields, Londra Üniversitesi Oftalmoloji Enstirüsü, Pfizer ve Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü’nün ortak yürüttüğü çalışma kapsamında laboratuvarda geliştirilen göz hücreleri geçen ay yaklaşık 1 saatlik ameliyatla kadın hastaya nakledildi. Doktorlar, 9 hastaya daha aynı ameliyatı uygulayacak. Embriyonik kök hücreler blastokist denilen 4-5 günlük embriyonun iç hücre kütlesinden elde edilirler. Blastokist embriyonun rahim duvarına yerleştirilmeden önceki safhasıdır.

Kaynak: Cumhuriyet

    :

    :

    :

    :

    "Tıp dünyasında iki önemli gelişme" hakkında Tweetler

    DİĞER SAĞLIK HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete