Günün Videosu

Antalya'da otel hamamları yerini spa'ya bıraktı

Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 90'lı yılların başında otellerde açılan hamamlar, son yıllarda sağlık turizmine olan ilginin artmasıyla birlikte SPA merkezlerine dönüştü.
Antalya'nın Alanya İlçesi'nde 90'lı yılların başında otellerde açılan hamamlar, son yıllarda sağlık turizmine olan ilginin artmasıyla birlikte SPA merkezlerine dönüştü. Yıllık 4 milyon turistin geldiği Alanya'da, SPA'ların ekonomiye katkısı 15 milyon Euro.

Yılda yaklaşık 4 milyon turisti ağırlayan turistik ilçe Alanya'da son yıllarda 'Sudan gelen sağlık' anlamına gelen SPA (Salus Per Aquam) tesislerine olan ilgi de arttı. Sağlıklı yaşam ve zindelik tesislerine ilgi gösteren tatilci potansiyelinin artmasıyla, 90'lı yılların başlarında konaklama tesislerinde açılan hamamların da birçoğu yerini SPA merkezlerine bıraktı.

EKONOMİYE 15 MİLYON EURO KATKI

Birçok farklı masaj tekniklerinin yer aldığı merkezlerde sıcak taş terapisi, refleksoloji, vücut terapileri, aromaterapi, sıcak su havuzu, balneo bakımı, jet duşu gibi dinlendirici ve tazeleyici bakımlar uygulanıyor. İlçede standartlara uygun yaklaşık 50 SPA merkezi, yılda 300 bin turiste hizmet vererek ekonomiye ortalama 15 milyon Euro katkı sağlıyor. 

HER TAŞ YIĞINININ ALTI HAMAM OLUYOR

Goldcity Turizm Kompleksi'nin Fitness ve SPA Merkezi İşletmecisi, Murathan Grup Genel Koordinatörü Ümit Alican, sektördeki sorunlar nedeniyle SPA turizmine ilginin istenilen seviyede olmadığını söyledi. Standartları taşımasa da bir binanın giriş katına dahi SPA işletme ruhsatı verilebildiğini belirten Alican, "Her taş yığınının altı hamam olmaya başladı. 5 yıldızlı bir otelde SPA kirası 200 bin Euro civarındayken kalifiye elemanı olmayan ve bir müşteriye 10 Euro'ya hamam satan bir işletmenin kar etmesi söz konusu değil" dedi. 

MÜŞTERİNİN YÜZDE 3'ÜNÜ ALABİLİYORUZ

En kaliteli tesislerde bile müşteri sayısının ancak yüzde 3'ünü alabiliyoruz. Yani 1000 kişilik otelde günde ancak 30 kişi SPA hizmeti alıyor ve bu da işletmeyi kurtaran bir rakamdır. Ancak son zamanlarda bu rakamı dahi yakalamak çok güç oldu. Sektörümüzün tek cazibesi sıcak para dönmesi" diye konuştu.

SANAYİDE DÜKKAN KAPATIP SPA AÇAN VAR

Profesyonel eleman sıkıntısı da yaşadıklarını dile getiren Alican, "Sanayide dükkan kapatıp SPA merkezi kiralayanlar var. Bu kişiler kalifiye elaman bulmakta da sorun yaşıyor. Bu nedenle biz yılardır kendi personelimizi kendimiz yetiştirmeye çalışıyoruz. Antalya genelinde yaklaşık 30 bin kayıtlı masör var ancak her masör aynı kefeye konuyor. Çalışanların sınıflandırılması gerekiyor. Bilen de bilmeyen de aynı ücreti kazanıyor" dedi.

FİYATLAR 25-90 EURO ARASINDA

Riviera Otel SPA Merkezi İşletmecisi ve Masaj Öğretmeni Adem Köşe ise kış boyunca çalıştıktan sonra uzak ülkelerden tatile gelen turistlerin dinlenmesi ve rahatlaması için otellerdeki SPA merkezlerinin önemli bir yer tuttuğunu kaydetti. 

Turistlerin SPA merkezlerine olan ilgisinden memnun olduğunu anlatan Köse, şunları söyledi: 

"Bu sektör yaklaşık 20-25 yıl önce otellerde hamam olarak başladı. Ancak son yıllarda değişen hizmet beklentisi ve çağdaş hizmet anlayışının gelişmesiyle birlikte SPA merkezleri oluştu. Bir müşteri 25 ile 90 Euro arasındaki fiyatlarla değişik paketler satın alabiliyor. Bölgeye örnek olabilecek kalitedeki merkezimizde vücut ve yüz maskeleri ile cilt bakımları çok rağbet görüyor."


    :

    :

    :

    :

    "Antalya'da otel hamamları yerini spa'ya bıraktı" hakkında Tweetler

    DİĞER YEREL HABERLERİ

    KARŞI VİDEO
    https://twitter.com/KarsiGazete