Haziran Direnişi sırasında 31 Mayıs 2013'te plastik mermiyle gözünü kaybeden Volkan Kesanbilici'nin açtığı tazminat davasının tarihi belli oldu.
İstanbul ’da Haziran Direnişi'ne katılan Volkan Kesanbilici’nin plastik mermiyle gözünü kaybetmesine ilişkin açılan tazminat davasında duruşma günü için 16 Haziran’a gün verildi.
İstanbul 8. İdare Mahkemesi, hem Kesabilici ve avukatlarını, hem de davanın diğer tarafı olan İçişleri Bakanlığı’nın vekillerini duruşmaya davet etti. Ayrı olaya ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nda yürütülen soruşturma hazırlanan bilirkişi raporu, Emniyet’i işaret etti.
İstanbul ’da kırtasiyecilik yapan 38 yaşındaki Volkan Kesanbilici, 31 Mayıs 2013’te Haziran Direnişi'ne destek destek için gittiği Tarlabaşı Bulvarı’nda yürürken, sol gözüne isabet eden plastik mermiyle yaralandı. Bir gözü görme yetisini yitiren Kesanbilici’nin gözünden plastik mermiye ait bilyeler çıkarıldı.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler, bir sonu önergesi üzerine, Emniyet Genel Müdürlüğü’nün envanterinde plastik mermi bulunmadığını, yalnızca boya kapsülü kullanıldığını savundu. Kesanbilici’nin yaralanmasına ilişkin soruşturmayı yürüten savcılık, ilgili mermi parçasını Ulusal Kriminal Büro’ya göndererek, bilirkişi raporu hazırlanması istemişti.
‘BİRAZ ÖLDÜRÜCÜ!’
Ulusal Kriminal Büro tarafından hazırlanarak savcılığa gönderilen bilirkişi raporunda; savcılığın FN tüfeklerinden ve bu tüfeklerden atılan mermilerden örnek istemesine rağmen Emniyet tarafından gönderilmediği ifade edildi. FN303 tüfeklerinin, “Öldürücü olmayan” değil, “Biraz öldürücü” nitelikte olduğu kaydedilen raporda, “Masum değildir. Diğer gaz fişeği ve benzeri mühimmat atan tüfeklerden yüzde 50 daha hızlı, daha güçlüdür” denildi.
Tüfek kutusu üzerinde bulunan İngilizce notta, “Çok dikkatli kullanınız. Yanlış kullanım ölüme sebep olabilir. Yüze ve kafaya nişan almayınız” diye yazdığı vurgulandı. ABD ’de 2004’te 21 yaşındaki bir gencin, polise ait FN303 silahından çıkan merminin gözüne isabet etmesi sonucu öldüğü kaydedilerek, “Merminin göz arkasındaki kemikte aynen Volkan Kesanbilici’nin gözüne yapılan tıbbi operasyon sonucu çıkarıldığı gibi, yaklaşık 7,5 santimetrelik delik açtığı ve beynin sağ lobuna zarar verdiği ortaya çıkmıştır.
Bu olayın ardından FN303 tüfeği bazı eyaletlerde yasaklanmıştır” denildi. Raporda, “Çok muhtemel, bu silahların Gezi olaylarında insanlara verdiği harabiyet göz önüne alınarak, Emniyet’te artık kullanılmadığı değerlendirilmektedir” denildi. Bu merminin bir insanın yüzüne, cildine ve gözüne yaklaşık 11 kilogramlık bir balyozla vurulmuş etkisi yarattığını vurgulandı.
‘ASIL AMAÇ PROVOKATÖRLERDİR’
Bu silahların asıl amacının, gösterilerde provokatörleri işaretlemesi olduğu, kişinin üzerine pembe veya sarı renk boya bıraktığı, böylece kışkırtıcının kendisini kaybettiremediği ifade edildi. Belçika yapımı bu silahların çok sayıda AB ülkesinin envanterinde bulunduğu, “şehirde asayişin sağlanması, maçlarda disiplin kurulması, şiddet yanlısı kişilerin işaretlenmesi, bölge atışı yerine, nokta atışları yapması” amacıyla tercih edildiği anlatıldı. Raporda, şöyle devam edildi:
“Bu mermi insanların vücut bölgelerine atılması amacıyla yapılmış olup yüze nişan alabilme özelliği nedeniyle göze hedef alınarak atış yapıldığında, Kesanbilici’deki gibi harabiyet yaratabilmektedir. FN303’lerin çok özel mermileri bulunmaktadır. Özel şekilde tasarlanan plastik mermiler insan yüzüne nişan alınarak sıkılmadığı müddetçe insan vücuduna çarptığında dağılmakta, bu özelliğiyle deri altına işlemeyen mermiler ciddi yaralanmaları önlemektedir. Mermilerin etkili mesafeleri 50 metreye kadar çıkabilmektedir.”
Emniyet’te Çevik Kuvvet’in ve özel timlerin kullandığı bu silahın devlet tarafından reddedilmediği belirtildi. Bu silahları 15 günlük eğitimden geçmiş sertifikalı personelin kullandığı ve kullanıcı listesinin Emniyet’te olması gerektiği ifade edildi. Emniyet’ten 16 Haziran 2013’te yapılan bir açıklamada, mermilerden o gün itibariyle 421 adet sıkıldığı hatırlatıldı.
Kaynak: Radikal / İsmail Saymaz