Anket sonuçlarının tümünde HDP’nin barajı aştığı, iktidar partisinden SP-BBP ittifakı ile MHP’ye oy kaydığı belirlendi. Altı ayrı şirketten 5′inin kamuoyu yoklamalarında, AKP oyları yüzde 38-41 arasında çıktı. Sadece bir şirket AKP’yi yüzde 44 olarak gösterdi.
Kamuoyu araştırma şirketleri KONDA, SONAR, DENGE, GEZİCİ, AKAM ve ANDY-AR’ın anketlerinden birbirine yakın sonuçlar çıktı. Altı şirket de, HDP’nin barajı aştığını ve oylarının 10.4 ile 11.5 arasında olduğunu ortaya koydu.
Şirketler, CHP’nin oylarını, yüzde 25.8 ile 30.1 arasında gösterdi. MHP’nin oylarının da yüzde 16-18 arasında olduğu açıklandı. SP-BBP ittifakı yüzde 4 oya kadar çıkarken, MHP’ye son günlerde AKP seçmeninden oy kaydığı belirlendi. AKP’nin çok güçlü olduğu MHP’nin ise 2. sırada bulunduğu Yozgat gibi bazı illerde ise, CHP seçmeninin MHP’ye yöneleceği belirlendi.
276 BİLE TEHLİKEDE
AKP’de ”Panik yaratan” bu sonuçlar, tek başına iktidar için gerekli olan 276 sandalyeyi bile zorlayacak. AKP kulislerinde bu nedenle ”Birinci parti olacağımız kesin ama, 276′nın altında kalırsak koalisyon değil, dışarıdan destekli azınlık hükümetine yöneliriz” görüşü hakim bulunuyor.
Ancak MHP ile CHP’nin, AKP’nin azınlık hükümetine destek vermeyeceği ve tek alternatifin HDP desteği kalması nedeniyle de sıkıntı yaşanıyor. Seçim propogandası sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan dahil AKP’lilerin ”Terör örgütünün uzantısı” biçiminde hedef aldıkları HDP ile azılık hükümeti de zor görülüyor. Böyle bir ihtimal HDP’nin destek karşılığında, ”İmralı’ya özgürlük” gibi talepleri de masaya koymasına neden olacak.
”ERDOĞAN MECLİS’İ FESHEDER”
Ankara kulislerinde, AKP’nin 276′nın altında kalması durumunda azınlık ya da koalisyon hükümeti kurmayıp, 45 günlük süreyi geçirerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Meclis’i feshetmesi ve yeni bir seçime kapı aralaması ihtimali de konuşuluyor. Anayasa’nın 116. maddesine göre, Cumhurbaşkanı seçimlerden sonra 45 gün içinde hükümet kurulamazsa, milletvekili seçimlerinin yenilenmesine karar verebiliyor.