İş makinesiyle restorasyon yapılan tabya mühürlendi

Çanakkale’de bulunan Hamidiye Tabyaları'nda sit alanı olduğu halde kepçe sokularak yapılan çalışmalar, belediye tarafından durduruldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yaptığı açıklamada, “Her şey yasalar içinde olacak.” dedi.Çanakkale...
Çanakkale’de bulunan Hamidiye Tabyaları'nda sit alanı olduğu halde kepçe sokularak yapılan çalışmalar, belediye tarafından durduruldu. Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, yaptığı açıklamada, “Her şey yasalar içinde olacak.” dedi.

Çanakkale Deniz Savaşları’nda önemli görevler üstlenen Hamidiye Tabyaları, 1. derece korunması gereken kültür varlığı olarak tescilli. Sultan 2. Abdülhamit döneminde yaptırılan tabyada, bir süre önce restorasyon çalışmasına başlandı. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 17 milyon lira ödenekle restore edilmesi için proje hazırlanan 105 dönümlük alana sahip Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki çalışmalar, 17 Şubat 2014 tarihinde başladı. Barbaros Mahallesi’ndeki 10 bonetten oluşan restorasyon, ruhsat alınmadığı gerekçesiyle Çanakkale Belediyesi tarafından mühürlenerek durduruldu.

Tabyalardaki bonetlerin üzerindeki topraklara kepçeyle müdahale edilmesine, vatandaşlar tarafından sosyal medyada tepki gösterildi. Yapılan incelemeye göre Çanakkale Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun 27 Şubat 2013 tarih ve 739 sayılı kararıyla restorasyon projesi onaylanırken firma, 6 Mart tarihinde belediyeye restorasyon ruhsatı almak için başvurdu. Belediye yetkilileri, dosyayı inceleyerek eksik belgeleri başvuru sahibine bildirdi ancak takibi yapılmayarak ruhsat alınmadan restorasyona başlandığı gerekçesiyle Anadolu Hamidiye Tabyaları'na bir zarar verilmemesi için dün belediye görevlileri, çalışmaları mühürleyerek durdurdu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Başkan Gökhan, restorasyon çalışmalarının ruhsat alınmadan başlatıldığını ve bu sebeple Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca yapılan ihbar üzerine mühürlediklerini söyledi. Gökhan, “Gerekli izinlerin ve ruhsat işlemlerinin tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmaları yeniden başlayacak. 'Ben yaptım oldu' yok. Her şey yasalar içerisinde olacak. Orası tescilli alandır. Tescilli alanda yapılan her türlü inşaat ve hafriyat, bir gözlemci tarafından gözlenmek zorundadır.” şeklinde konuştu.

Restorasyondan sonra alanda gezi parkuru, spor alanı ve açıkhava tiyatrosu da olacak. Bonetler ise müze olarak kullanılacak. Bölgede ayrıca hediyelik eşyalar satılacak.

    :

    :

    :

    :

    "İş makinesiyle restorasyon yapılan tabya mühürlendi" hakkında Tweetler

    DİĞER ASAYİŞ HABERLERİ