Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi (MEKADİM) ile Akdeniz Roman Federasyonları Derneği tarafından düzenlenen Dünya Romanlar Günü etkinliğinde birlik beraberlik mesajları verildi. Akdeniz Roman Federasyonları Derneği'nde düzenlenen...
Mersin Kültürlerarası Diyalog ve Düşünce Merkezi (MEKADİM) ile Akdeniz Roman Federasyonları Derneği tarafından düzenlenen Dünya Romanlar Günü etkinliğinde birlik beraberlik mesajları verildi.
Akdeniz Roman Federasyonları Derneği'nde düzenlenen etkinliğe Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayyar Şen, Mersin Ortodoks Kilisesi ruhani lideri Coşkun Teymur, Mersin Ortodoks Kilisesi Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı İlyas Yazırlıoğlu ila bazı daire müdürleri ile sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.
Kur'an-ı Kerim okunması ile başlayan etkinlikte daha sonra ilahi grubu çeşitli eserler seslendirdi. Ardından Romanların İkinci Dünya Savaşı döneminde çektiği acıları ve dünden bugüne Roman hayatını anlatan bir sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi.
Mersin Roman Dernekleri Federasyonu Başkanı Ali Daylam açılış konuşmasında 600'lü yıllardan başlayan Roman göçünün Mısır üzerinden İspanya ve Kuzey Karadeniz'e daha sonra ise Avrupa'ya ulaştığını söyledi. Nazi döneminde yaklaşık 1 milyon Romanın katledildiğine dikkat çeken Daylam, "Romanlar büyük acılardan geçti. Bugün ise Romanlar artık eğitim imkanlarından faydalanmakta. Eğitime büyük önem veriyoruz. Toroslar Belediyesi'nin öncülüğünde Roman çocuklarını kaliteli eğitimi konusunda çok önemli çalışmalar yaptık." diye konuştu.
MEKADİM Başkanı Sebahattin Batmaz ise kuruluş felsefelerine uygun olarak, toplumun değişik kesimleri ile diyalog ve işbirliği içerisinde etkinlikler yaptıklarını söyledi. Bugünün gönlü kırıkların günü olduğunu anlatan Batmaz "Roman kardeşlerimizle de çok ciddi çalışmalarımız, bir araya gelmelerimiz ve dertleşip söyleşmelerimiz oluyor. Özellikle bu yıl gerçekleştirdiğimiz "Herkes O'nu Okuyor" kampanyamıza da en çok ilgi gösteren toplum kesimi de Roman dostlarımız olmuştur." şeklinde konuştu.
Felsefesine bağlı oldukları ve arkasından yürüyüp gönül verdikleri hizmet hareketine yönelik hükümet tarafından edilen hakaretler, iftiralar, nefret söylemlerinin kendilerini hiçbir zaman yıldıramadığına dikkat çeken Batmaz şöyle devam etti: "Bizler insan olarak hayati fonksiyonlarımızı taşıdığımız müddetçe değil bir adım, bir santim bile geri gitme ihtimali bulunmayan insanlarız. Bu vatanda dili, dini, ırkı, kültürü farketmeksizin yaşayan herkesi kucaklayan bir felsefeye sahibiz. Dün böyleydik, bugün de öyleyiz, yarın da öyle olmaya devam edeceğiz."
Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna ise 10 yıldır Roman vatandaşların temsilcileri ile diyaloglu bir çalışma içerisinde olduklarını söyledi. Romanların kendilerine getirdiği her projede yanlarında olmaya çalıştıklarını anlatan Tuna "10 yıldır çok ciddi projeler gerçekleştirdik. Son olarak da Engelliler akademisi adı altında Mersin'de ilk defa bir yapıyı ortaya koyduk. Seçim dönemine denk geldiği için tam aktif kılamadık. Özellikle eğitim ve mesleki anlamda yapılması gereken ne varsa yapmaya çalıştık." ifadelerini kullandı.
Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz da Mersin'in birçok kültürün bir arada yaşayarak bir birinden rahatsızlık duymadığı özel bir kent olduğunu söyledi. 30 Mart'ta vatandaşın sırtlarına yüklediği görev ile birlikte Mersin'de yaşayan bütün insanları Mersinli olarak kabul ettiklerini anlatan Kocamaz, "Mersin'in ve insanlarımızın problemlerini de hep birlikte çözeceğiz. Birbirimizi sahipleneceğiz. Derdinizi dinleyeceğiz. Hiç kimseyi ötekileştirmeden Mersin'i bir bütün olarak ele alacağız ve sizlerle birlikte yöneteceğiz. Mersin gibi çok yoğun göç almış ve insanlarının yüzde 25'inin işsiz olduğu bir kentte, bu problemleri bir anda çözmek zor ama önemli olan problemleri çözmek için niyet etmek, azim etmek ve hep birlikte çözüm yollarını ortaya koymak önemli." diye konuştu.
Çok acılı bir günün Dünya Romanlar Günü olarak ilan edilmesinden dolayı insanlık adına üzüntü duyduğunu anlatan Kocamaz, "Ama oralara bağlı kalmadan geleceğe umutla bakmak, hiç olmazsa geçmişten ders alarak geleceği kurtarmak hepimizin özel ideali, özel görevi olmalıdır." ifadesini kullandı.